Almanya'da Modern Vatandaşlık Yasası'nda Sorun Çıktı

Almanya'da Modern Vatandaşlık Yasası'nda Sorun Çıktı

Almanya'da modern vatandaşlık yasası konusunda tartışmalar devam ediyor. Çifte vatandaşlık, antisemitizm ve gelir şartı gibi konular tartışılıyor. Yasanın sene sonuna yetişmesi imkansız görünüyor.

Almanya'da modern vatandaşlık yasası konusunda bir sorun çıktı. Hükümet, ilk okuma için parlamentoya gönderdiği yasa tasarısını komisyonda değiştireceğini açıkladı.

Şu anda çifte vatandaşlıkla ilgili bir tartışma yok. Bunun aynı şekilde yeni taslakta da yer alması bekleniyor. Ancak koalisyon ortağı FDP yasaya antisemitizmle ilgili bir madde ekletmek istiyor. Almanya'da Yahudi karşıtı fikirleri savunan, sosyal medya paylaşımları yapan eylemlere katılan vatandaş olamayacak.

Bir diğer tartışma konusu da kendi geçimini sağlama maddesi. SPD ve Yeşiller bunu kaldırmak istiyor. Mevcut taslakta sosyal yardım alanlar Örneğin tek başına çocuk büyüten anneler, emekliler, engelliler, onlara bakanlar hatta burs alan öğrenciler vatandaş olamıyor. SPD engelliler ve tek başına çocuk büyütenler için istisna istiyor. FDP buna da çekimser.

En önemli tartışma konusuysa vatandaşlığa geçiş süresi. Bu şu anda normalde 8 sene. Yani Alman vatandaşı olabilmek için 8 yıl Almanya'da ikamet etmek ve başvuru esnasında geçimini sağlamak gerekiyor. Yardım almamak aynı zamanda da en az B1 seviyesinde Almanca konuşmak gerekiyor. 67 yaş üstü için yazılı sınav kalkacak sadece sözlü Almanca bilgisi yeterli olacak.

Taslakta Almanya'da 8 yıllık yaşama süresi 5 yıla indirilecek diyor. Şu anda 6 olan üst düzey entegrasyon sağlayanlara uygulanan yasa da 3 yıl olarak düzenlenecek. FDP bunun otomatik olmamasını sadece istisnalar halinde kullanılmasını istedi.

Yasa komisyonda yeniden değerlendirilip meclise tekrar gönderilecek. Bu durumda sene sonuna yetişmesi imkansız görünüyor. Hükümet sene sonu demişti ama pek mümkün değil. En iyi ihtimalle ilkbaharda çıkar. Son dakikada çifte vatandaşlık konusunda da bir gol atarlar mı bekleyip göreceğiz.

Maalesef siyasetçilerinin bugün söylediklerini yarın inkar ettikleri bir dönemde yaşıyoruz. Bu yasanın asıl amacı ülkeye nitelikli iş gücü çekmek yani iyi eğitimli yabancıları, mühendisleri, doktorları, mimarları getirebilmek. 5 yıl kalan mülteciyi de otomatik vatandaşlık alsın konusunda FDP çekinceleri var. Bu yüzden gelir şartında da büyük bir tartışma yaşanacak.

Almanya'da Eğitimde Tehlike Çanları Çalıyor

OECD'nin her sene yayınladığı PISA araştırmasına göre Almanya'da 15 yaş altı öğrencilerin okuma yazma, matematik ve doğa bilimleri seviyesi tarihin en kötü seviyesinde. OECD ortalamasının bile altına düştük. Her üç öğrenciden biri yeterli seviyede değil. Göçmen kökenli öğrenciler geniş topluma göre daha başarısızlar. Çünkü dil konusunda sıkıntı yaşanıyor. Sistematik ayrımcılık var. Bu durum uzun vadede trilyonlarca dolar ekonomik kayba neden olacak. Almanya'nın en güçlü olduğu alan eğitimdi. Maalesef çok hızlı bir geri gidiş yaşıyoruz. En yüksek puanları alan ülkeler Singapur, Japonya ve Kore oldu. Türkiye Almanya'nın da altında kaldı. Önceki yıllara göre biraz toparlanma var. Ancak çok ama çok geri durumdayız. Maalesef eğitime gerekli yatırımı yapmadığımız için bu yüzden Uzakdoğu ülkeleri arayı hızla kapatıyor. Hatta farkı açıyor.

Sonuç

Almanya'da modern vatandaşlık yasası konusunda bir sorun çıktı. FDP, SPD ve Yeşiller arasında anlaşmazlık var. Çifte vatandaşlık, antisemitizm, gelir şartı gibi konular tartışılıyor. Yasanın sene sonuna yetişmesi imkansız görünüyor. En iyi ihtimalle ilkbaharda çıkar.