Anayasa Mahkemesinde yarın yeni Başkan seçilecek

Anayasa Mahkemesinde yarın yeni Başkan seçilecek

Anayasa Mahkemesi yarın yeni başkanını seçmek üzere seçime gidiyor. Görev Süresi 13 Şubat'ta dolacak Zühtü Arslan'ın yerine 4 yıl için yeni başkan seçilecek.

Anayasa Mahkemesinde yarın yeni Başkan seçilecek - Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresi 13 Şubat'ta bitiyor. Bu nedenle Yüksek Mahkemede yarın yerine 4 yıllığına geçecek yeni başkan için seçim yapılacak.

AYM'nin yarın Genel Kurul gündemi Arslan'ın 4 yıllık görev süresi biteceğinden yerine geçecek kişinin belirlemesi olacak. Seçimler, 1982 tarihli 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 146'ncı maddesi ile 2011 tarihli ve 6219 sayılı Anayasa Mahkesmesinin Kurulu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 12'nci maddesince düzenlenecek.

Seçimde; 1 başkan, 2 başkanvekili ve 12 üye olmak üzere toplam 15 AYM üyesi gizli oylamayla yeni başkanı seçecek. Salt çoğunluğu elde eden aday, Zühtü Arslan'ın yerine 4 yıllığına başkanlık görevini üstlenecek kişi seçilecek.

Seçimde salt çoğunluk elde edilemediği vakit adaylar arası seçim devam edecek.

İKİ KEZ BAŞKAN OLDU

Yükseköğretim Genel Kurulunca Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı tarafından 3 aday arasından 17 Nisan 2021'de Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmişti.

Yüksek Mahkeme başkanlık görevine 10 Şubat 2015'te düzenlenen seçimde ilk kez başkan oldu. 4 yıllık görev süresi tamamlanmasının ardından başkanlık 25 Ocak 2019'da yeniden aday oldu. Seçimde salt çoğunluğa sahip oldu. İki kez üst üste seçilmeyi başaran Arslan'ın görev süresi 13 Şubat'ta bitiyor.

ZÜHTÜ ARSLAN KİMDİR?

1 Ocak 1964 tarihinde Yozgat’ın Sorgun ilçesinde doğan Zühtü Arslan, ilk ve ortaöğrenimini Sorgun’da bitirdi. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde insan hakları ve sivil özgürlükler alanında, doktorasını da aynı Fakültede anayasa hukuku alanında yapmıştır. 2002 yılında doçent, 2007 yılında ise profesör unvanını almıştır.

Anayasa Teorisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde Din Özgürlüğü ve Türk Parlamento Tarihi 1957-1960 (üç cilt) kitapları vardır. Bunun yanında Constitutional Law in Turkey (Türkiye’de Anayasa Hukuku) başlıklı bir ortak kitabı ve ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü adlı bir derleme eseri bulunmaktadır. Ayrıca anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayımlanmış makaleleri ve bildirileri vardır.