Asgari Ücret 2024’te Yüzde 53,5 Artacak Mı? Bakan Işıkhan Açıkladı

Asgari Ücret 2024’te Yüzde 53,5 Artacak Mı? Bakan Işıkhan Açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında asgari ücretin ne kadar olacağına ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Işıkhan, asgari ücretin 17 bin 500 liraya denk gelecek şekilde yüzde 53,5 artırılması gerektiğine yönelik...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında asgari ücretin ne kadar olacağına ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Işıkhan, asgari ücretin 17 bin 500 liraya denk gelecek şekilde yüzde 53,5 artırılması gerektiğine yönelik değerlendirmeler hakkında da konuştu.

Asgari Ücret Komisyonu Pazartesi Toplanıyor

Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Işıkhan, asgari ücreti belirlemek üzere temmuzda olduğu gibi hızlı şekilde taraflarla bir araya geleceklerini ifade ederek, “Pazartesi süreci başlatacağız, komisyonlarla bürokratlarımız çalışıyor. Neticelenince de sizinle paylaşacağız” diye konuştu.

Işıkhan, asgari ücretin 1 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olacağını ve 31 Aralık’a kadar Resmi Gazete’de yayımlanması gerektiğini belirterek, “Komisyonun çalışmasına bağlı. Teknik çalışmalar yapılıyor. Biliyorsunuz bakanlıklardan temsilciler geliyor, erken bitirilmesi konusunda onların çalışmaları bize şekil verecek.

Şu an tüm göstergeler olumlu gidiyor. Pazartesi Türk-İş ve TİSK başkanımızla bir açılışımız olacak. Süreci, Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. İlkemiz, her zamanki gibi siz de biliyorsunuz, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek.” dedi.

Asgari Ücrette Tek Zam Yapılacak

Işıkhan, asgari ücret için tek zam olacağına yönelik açıklamaların hatırlatılması üzerine, “Tek zam olacak, çünkü yönetmeliğimizde de öyle, Asgari Ücret Yönetmeliğimizde yılda bir kere. Çok zorunlu koşullarda, deprem gibi… Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile asgari ücrete ikinci zammı yaptık” dedi.

Işıkhan, enflasyon karşısında çalışanların alım gücü kaybına uğramaması için asgari ücretin 17 bin 500 liraya denk gelecek şekilde yüzde 53,5 artırılması gerektiğine yönelik değerlendirmeler sorulan Işıkhan, “Çalışmalarımızı bitirdiğimizde nihai sonuca ulaşacağız inşallah, sizinle de paylaşacağız.” yanıtını verdi.

Işıkhan, işveren desteğiyle ilgili bir çalışma olup olmadığına yönelik soru üzerine, “Bu konuların hepsini değerlendireceğiz.” ifadesini kullandı.

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

Asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyonda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye İş Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan temsilciler yer alıyor.

Komisyon, asgari ücreti belirlerken, ülkenin ekonomik ve sosyal durumu, işçilerin geçim şartları, işverenlerin ödeme gücü, işsizlik oranı, enflasyon, refah payı, üretkenlik, rekabet gücü gibi kriterleri göz önünde bulunduruyor.

Asgari ücret, 16 yaşından büyük işçiler için aylık brüt 11 bin 411 lira 32 kuruş, net 9 bin 13 lira 66 kuruş olarak uygulanıyor. 16 yaşından küçük işçiler için ise aylık brüt 10 bin 270 lira 19 kuruş, net 8 bin 123 lira 29 kuruş olarak belirlenmişti.