Asgari ücretli ve memura zam için son nokta konuldu! Emekli 9 bin 500 alacak asgari ücretli ise...

Asgari ücretli ve memura zam için son nokta konuldu! Emekli 9 bin 500 alacak asgari ücretli ise...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde emeklilerin 5 bin 500 TL olan aylık maaşları 7 bin 500 TL olarak zamlandı. Peki asgari ücretli ve memurun maaşına zam gelecek mi? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim çalışmaları kapsamında olduğu iddia edilen çalışmaları arasında geçtiğimiz günlerde emeklinin yüzü bir nebze de olsun enflasyon ve kriz karşısında güldü.

Asgari ücretli ve memura zam için son nokta konuldu! Emekli 9 bin 500 alacak asgari ücretli ise...- Emekli aylıkları 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye çıkarıldı ve Ramazan ayı ardından gelecek olan Ramazan Bayram ikramiyeleri de yıllardır 1000 TL iken zamlanarak 2 Bin TL'ye çıkarıldı. Yani Nisan ayı itibari ile EYT'liler de dahil olmak üzere tüm emekliler en düşük maaş üzerinden bakıldığında 9 bin 500 TL maaş alacaklar.6207742945d2a0c0140fbdf2.webp

Emekli ile arasındaki makasın daraldığı asgari ücretli ise zam talebinde bulundu. Türkiye'de milyonlarca çalışanı bulunan asgari ücretli ve memurlar da zam istediler. Bu anlamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “torba yasanın” Meclis’te kabul edilmesinin ardından sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Bir sorunu daha çözdük. Bir dosya daha kapandı. Geçici işçiler hem bir yıl çalışabilecek hem de sonrasında kadroya atanacak. Hayırlı olsun” dedi. Ancak yasa beklentileri karşılamadı. Geçici işçilerin çalışma sürelerinin 9 aydan 11 aya çıkarılması kararı bakanlık inisiyatifinde. Ayrıca Çaykur gibi kampanya döneminin 6 ay sürdüğü kurumlarda bunun uygulanma olanağı da yok.

Bu açıklama ile Bilgin safından asgari ücret için zam sinyali geri çekilmiş oldu.

TORBA YASA'DA NELER YER ALDI

Torba teklifin son görüşmelerinde sadece Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) personeline üç ay daha fazla mesai ücreti verilmesi ile geçici işçilerin zorunlu emekliliklerinin kaldırılmasına yönelik düzenleme eklendi. İşçi ve memur konfederasyonlarının geçici işçilerin herhangi bir şart ve süreye bağlı kalınmaksızın kamuda daimi işçi kadrolarına geçirilmesine yönelik istekleri kabul edilmezken yapılan düzenleme kadroya alınmayı kamu kurumlarının inisiyatifine bıraktı.enflasyon-artiyor-kagit-para-artiyor-1007717-5.jpg​​​​​​​

Konfederasyonların karşılanmayan diğer talepleri ise şöyle sıralandı:

  • Birinci dereceye yükselen tüm kamu görevlilerinin ek göstergeleri 3600’e yükseltilsin.
  • En düşük emekli maaşındaki gibi en düşük devlet memurluğu maaşı da artırılsın. Seyyanen artış, benzer şekilde memurlara da yapılsın.

SORUN ÇÖZÜLMEDİ

  • Kamu görevlilerine de bayram ikramiyesi verilsin. Emeklilere verilen 2 bin liralık ikramiyeden memurlar da yararlansın.
  • Yardımcı hizmetler sınıfı personeli genel idari hizmetler sınıfına alınsın.
  • SGK personeline ek tazminat verilsin. Maaş ve özlük haklarında iyileştirme yapılsın.
  • Deprem bölgesinde görevli bütün kamu çalışanlarına ek maaş verilsin. Deprem bölgesindeki çalışmayı teşvik etmek için çalışanlara “afet tazminatı” ödensin.
  • Kadroya geçirilen sözleşmeli personelin mazeret tayinleri başta olmak üzere yer değiştirme haklarındaki süre sınırı kaldırılsın.