Ayçiçek Yağı Yine Gündemde! Yağış Olmazsa Ekimden Vazgeçilecek!

Ayçiçek Yağı Yine Gündemde! Yağış Olmazsa Ekimden Vazgeçilecek!

Rusya ve Ukrayna arasında geçtiğimiz yıl başlayan savaş en çok ayçiçek yağının fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Şimdi ise, ayçiçek yağında başka bir sorun gündeme geldi.

Bir yılı geride bırakan Rusya ve Ukrayna savaşı nedeni ile ayçiçek yağının fiyatlarında ciddi artışlar meydana gelmişti. Savaş nedeni ile fiyatı artan ürünler arasında ayçiçek yağı ilk sırada yer alıyordu. 2023 yılında ise, ayçiçek yağının fiyatında yüzde 30 oranında bir gerileme meydana gelmişti.

Kış aylarının kurak geçmesinden dolayı sektör temsilcileri, ciddi bir rekolte kaybının yaşanabileceğini açıkladı. Yağışların meydana gelmemesi nedeni ile oluşan rekolte kaybı beklentisi nedeni ile üreticilerin ekimden vazgeçmesi durumda da piyasalarda ciddi sıkıntıların yaşanabileceği açıklandı. Sektör temsilcileri tarafından yapılan bu açıklamalar neticesinde, bir süredir gündemde olmayan ayçiçek yağı yine gündeme geldi.

TRAKYA’DA KURAKLIK ENDİŞESİ ARTIYOR

kuraklik.jpg

Türkiye’nin yağlık ayçiçek ihtiyacının yüzde 50’si Trakya’dan karşılanıyor. Ekim dönemine hazırlanan üreticinin kuraklık endişesi ise, üretimin tehlikeye girmesine sebebiyet veriyor. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbıç konuya dair şu açıklamalarda bulundu; ‘’Önümüzdeki dönemde ürünle ilgili sıkıntılar, üretimi ile ilgili sıkıntı yaşanma ihtimali görünmekte. En çok yağış almamız gereken dönemde yani kasım, aralık, ocak, şubat ayları kurak geçti. Kar yağışı olmadı. Geçtiğimiz yıllarda da bölgemizde özellikle olmamıştı. Ülkemizde de baktığımızda, ülke genelinde dahi diğer yıllardaki kar yağışının yoğun olduğu illerde oralarda bile diğer yıllara nazaran kar yağışı çok fazla olmadı.’’

ÜRETİMİN ARTMASI YAĞIŞA BAĞLI

Ayçiçek üretimi ile ilgili açıklamalarda bulunan Şafak Kırbıç, üretimin artmasının önümüzdeki dönemde yağışlara bağlı olduğunu ifade etti ve açıklamalarına şu şekilde devam etti; ‘’Önümüzdeki süreçte ciddi bir yağış alırsak baraj seviyelerinde yükseliş, toprağın doygunluk noktasında da bir artış oluşur. Çünkü bölgemizde özellikle Edirne bölgesinin yıllık yağış ortalaması 500-600 milimetre. Ancak şu ana kadar baktığımızda bunun çok altındayız. Önümüzdeki günlerde bölgemizde ayçiçek ekim dönemi başlıyor hatta bazı yerlerde başladı. Şu anda da buğdaylara gübre, ilaç atılma dönemi. Şu anda bu buğdaylarda çok büyük bir sıkıntı görülmemekte ancak, önümüzdeki günlerde buğdayın boyu arttıkça su emme ve su çekme oranı da artacaktır. Bu da şu anda toprakta bulunan mevcut su miktarının çok kısa sürede tükeneceği anlamına gelmekte.’’