Bakan Fahrettin Koca: SMA’ya karşı yeni bir dönemdeyiz

Bakan Fahrettin Koca: SMA’ya karşı yeni bir dönemdeyiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2022 mayısta başlatılan SMA tarama programında 760 bin 789 bebeğe tarama yapıldığını, erken dönemde tedavi şansı elde edildiğini söyledi.

Bakan Fahrettin Koca: SMA’ya karşı yeni bir dönemdeyiz - 2022 Mayıs ayında Türkiye'de SMA'lı bebeklerin tedavi edilmesi için Sağlık Bakanlığı yeni programını hayata geçirdi. Evlilik öncesi çiftler ile birlikte yeni doğan bebekler için başlatılan programda bugüne kadar 760 bin 789 bebekle, 601 bin 507 erişkinde tarama yapıldı.

İlaç tedarikinde yaşanan sorunların aşılabilmesi için çözüm odaklı çalışmaların sonuna yaklaşılıyor. Geçtiğimiz ay Şubat ayında açıklanması beklenen ilaç uygulaması erken döneme çekildi. Üretimde belirli firmalar üzerinden ek kapasite verilerek özellikle de SMA'lı bebekler için öncelik verilecek.

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde SMA Bilim Kurulu, tedavide kullanılan ilaçlar için bir araya geldi. Kurul toplantısı ardından Bakan Koca, evlilik öncesi ve yenidoğan bebeklere yapılan tarama bilgileri dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda SMA taraması hakkında bilgiler verdi.

'ERKEN DÖNEMDE TEDAVİ ŞANSI ELDE ETTİK'

Bakan Koca paylaşımlarında,

'Evlilik öncesi çiftlerle yenidoğan bebekler için SMA taraması programını 2022 Mayısında başlattık. Bugüne dek 760 bin 789 bebekle 601 bin 507 erişkinde tarama yaptık. SMA tespit edilen bebeklerin uygun olanları için erken dönemde tedavi şansı elde ettik. SMA’ya karşı yeni bir dönemdeyiz.

SMA tanısı konup, hekimin ilaç tedavisi verdiği bebeklerin tedavilerine zaman kaybetmeden başlanmaktadır. Yenidoğan SMA tarama programında tanı alan ve Nusinersen tedavisinin yükleme dozu tamamlanan bebeklerde ilk 6 aylık süreçte sağ kalım oranı yüzde 100 olarak gerçekleşmiştir.' ifadelerine yer verdi.

SMA hastalığı bireylerin taşıdığı gen aktarımıyla bir sonraki nesillere geçebiliyor. Eğer ailede SMA hastası çocuk olmasa da tanının olmayacağı anlamına gelmediğine vurgu yapan Bakan Koca, çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin Aile Sağlığı Merkezinde SMA riski tarama yapması gerekliliğine vurgu yaptı. Sadece kan örneği yeterli olacak.

Hastalığa karşı bilimsel mücadele yürütülüyor. Yüksek tıbbi ve insani destek aşılabilir noktaya gelecek. Toplumda öncelikle SMA taraması konusunda bilinç sahibi ebeveynlerin olması şart. Yeni çocuk sahibi olmadan önce sağlık taramaları yapılması gerekiyor.