Bakan Kurum, Deprem Bölgelerinde yeni inşa edilecek binaların özelliklerini açıkladı! Kaç kat olacak? Hangi sistem uygulanacak?

Bakan Kurum, Deprem Bölgelerinde yeni inşa edilecek binaların özelliklerini açıkladı! Kaç kat olacak? Hangi sistem uygulanacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum deprem bölgelerine 1 ay içinde kazmanın vurulacağını belirterek yeni yapılacak binaların özellikleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki yıkıcı depremin ardından tuzla buz olan 11 il için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yenileme ve düzenleme çalışmaları başlatılıyor duyurusu yapıldı.

3565129-f2f796fadfff9278ac766d2e068df877-640x640.jpg

Bakan Kurum 'Deprem bölgelerine' ilk kazmayı vuruyoruz diyerek duyurdu! Tarih verildi...'Evlerin özellikleri' açıklandı- Kahramanmaraş merkezli peş peşe gelen depremlerin etkilediği 11 il adeta yerle biz oldu. Türkiye'de milli yas ilan edildi ve 41 binin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti. Depremin 15'inci gününde can kaybı sayısı günler ve saatler geçtikçe artarken yaraları sarma ve depremzedeler için kolaylaştırıcı hayat koşullarının tekrar sağlanması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti.thumbs-b-c-f9fa6caedc2f8eccfd1718ab1e27e005-001.webp

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bugün yaptığı açıklamada deprem bölgelerine 1 ay içerisinde ilk kazmanın vurulacağını ve yeni binaların ivedilikle çalışmalarına başlanacağını belirtti. Kurum ayrıca binaların temel yapısı, kat sayısı gibi bir çok özelliği hakkında da bilgiler verdi.

BİNALARIN KAT SAYISI

'Şehrin 100 yılını, tüm ihtiyaçlarını, buranın kültürünü yaşatacak ve daha güzelini yapabilecek anlayışla planlamaları başlattık. Depremin ağır hasar verdiği yerlere de yeni bir master plan çalışması yapıyoruz' diye konuşan Kurum, 'Bu çalışma çerçevesinde vatandaşlarımızın, şehrimizin ihtiyaçlarını içerecek anlayışla Türkiye'deki tüm mimarlarımızla bu işin en ileri gelenleriyle birlikte ortak bir çalışma başlattık. Bu kapsamda deprem sebebiyle oluşan yeni kırıklar dahil zemini her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro- bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporlarıyla, zemin etüt raporlarıyla hocalarımızla, jeologlarımızla, jeofizik mühendislerimizle inceliyoruz. En doğru, en sağlam zemine ve o zemine göre yapılaşmayı seçerek, radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızın inşasının sürecini de eş zamanlı inşallah yürütüyor olacağız' ifadelerini kullandı.112867125447538.png

ALTI DÜKKAN DEVRİ KAPANDI

Yapılan binalardaki en büyük sorunlardan birininde bina altlarındaki dükkanların kolon kesmeleri ve inceltmeleri olduğu haberleri duyurulmuştu. Kurum yeni yapıılalcak binalar için bu olaya da dikkat çekerek şunları söyledi,"1 ay içinde ilk temeller yükselecek. Deprem bölgesinde 2-3 ay içinde kalıcı ve güvenli konutların şantiyeleri görülecek." ifadelerinin yanı sıra "Altı dükkân, üstü daire döneminin ise kapanacak. Zeminin sağlamlığından, kullanılacak inşaat malzemelere kadar her türlü ayrıntıyı düşünüyoruz. Hassas davranıyoruz' şeklinde konuştu.