Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'ndan 9 ülkenin elçilerine: Biraz dürüstlük, biraz samimiyet bekliyoruz

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'ndan 9 ülkenin elçilerine: Biraz dürüstlük, biraz samimiyet bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konsolosluklarını kapatan 9 ülkenin elçisini dün bakanlığa çağırdıkları, güvenlik tehdidi endişe kaynağını sorduklarına karşın verdiklerini yanıt hakkında konuştu.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'ndan 9 ülkenin elçilerine: Biraz dürüstlük, biraz samimiyet bekliyoruz - İsveç'te Danimarkalı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Kur'an-ı Kerim'i yakmasını gerekçe göstererek İstanbul'da başkonsolosluklarını peş peşe kapatan Avrupa ülkeleri, geçici süreyle güvenlik tedbirini öne sürerek kapattı.

Almanya, İngiltere, Hollanda, İtalya, Kanada, Belçika ve Fransa'dan sonra İsviçre'de İstanbul'daki konsolosluğunu güvenlik sebebiyle ikinci duyuruya kapat kapatma kararı almasının ardından dün Büyükelçiler Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Türkiye'de terör saldırısı olacağı algısını oluşturan ABD ve İngiltere, vatandaşlarına uyarılarda bulunma bahanesiyle güvensizlik ortamı oluşturma girişimi Avrupa ülkelerinin konsoloslukları kapatma girişimine neden oldu.

Gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. İkinci duyuruya kadar çalışmalarına ara veren 9 ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, elçilerle görüşmeleri değinerek, 'Kapatmaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz' dedi.

Somut bilgi paylaşımı veremediklerini belirten Çavuşoğlu, girişimi arkasında tehdit değil seçim olduğunu söyledi.

'KAPATMALARIN MAKSATLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

Bakan Çavuşoğlu, 'Şimdi bir terör tehdidi varsa, hele hele müttefikse bu tehdidin nereden kaynaklandığını bize bildirmeleri gerekmez mi? Biz söylüyorlar, 'Somut bilgilerimiz var, tehdit var. O nedenle kapatıyoruz'. Peki kimden geldi? Nerede? O konularda bir bilgi yok. Doğru olan o bilgileri bize aktarmaları ve böyle bir tehdit varsa bu saldırıya dönüşmeden önce bertaraf edilmesi gerekir.

İçişleri Bakanlığımıza soruyoruz, somut bir bilgi paylaşımı yok. Peki siz kapattınız da böyle bir tehdit var, bu saldırıya dönüştüğü zaman ne olacak? Sadece kendinizi mi düşünüyorsunuz? Yani burada aslında bu kapatmaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz biz. Dün büyükelçilere tam da bunu söyledik.
' ifadelerini kullandı.

cavusoglu.webp

Türkiye'de terör tehdidi imajı oluşturarak istikrarsız ortam oluşturmaya çalışan dost adı altında müttefik ülkelere yakışmayan girişimlerin seçim öncesi gerçekleşmesi kukla gibi yönetemedikleri hükümeti yıpratma girişimi olarak değerlendirildi.

AK Parti iktidarı ve Cumhurbaşkanlığı iktidarını zor durumda bırakmak isteyenler, halkın desteğini unutmuş olmalıdır ki, sonucu olmayan hedefe hizmet edenlere hakkında Bakan Çavuşoğlu, 'Biraz dürüstlük, biraz samimiyet bekliyoruz.' diyerek tepki gösterdi.