Bakanlık harekete geçti! Araç satışlarına 17 milyon 834 bin 400 TL'lik DEV CEZA
Milyonlarca vatandaşın araba almak için bayilere ve galerilere gittiği bu günlerde Ticaret Bakanlığı tarafından ilginç tespit ile birlikte yeni yasak kararı geldi.
Türkiye'de sıfır ve ikinci el piyasasında adeta büyük bir patlama yaşanırken bayiilerde de fırsatçılık ortaya çıkmaya başladı.
Bakanlık harekete geçti! Araç satışlarına 17 milyon 834 bin 400 TL'lik DEV CEZA- Yaşanan zamlı araç fiyatlarının yanı sıra liste fiyatının çok üzerinde olan araçlar ile birlikte bir de aksesuar satışları göstererek para alındığı tespit edilince. Ticaret Bakanlığı hamlesini yaptı.

Ticaret Bakanlığı, araçlara liste fiyatının üzerinde ödeme talep eden bayi ile müşterilerini aksesuar almaya zorladığı tespit edilen otomotiv bayilerine para cezası uyguladığını açıkladı.
Yapılan açıklamada Bakanlık, müşterilerin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyette bulunan otomobil bayilerine bir haftada 17,8 milyon liralık ceza uyguladı.
İdari para cezası uygulandığına işaret edilen açıklamada, “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te 6 Mayıs 2023’te yapılan değişiklikle, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunan otomobil yetkili bayilerinin taşıt satışından kaçınması, taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep etmesi, müşteriyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlaması ya da takas fiyatını piyasa fiyatının önemli ölçüde altında belirlemesi gibi tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunması halinde, bu işletmelerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgelerinin iptal edileceği düzenleme altına alınmıştır” ifadesine yer verildi.
PARA CEZASI VAR
Açıklamada, bu kapsamda, 16-22 Mayıs döneminde Bakanlıkça denetim yapıldığı bilgisi verilerek, şunlar kaydedildi:
“Ankara’da bir yetkili bayi tarafından taşıtın liste fiyatı üzerinde elden ödeme talep edildiği, Bursa ’da bir yetkili bayi ile Adana’da bir yetkili bayinin iki ayrı şubesi tarafından müşterilerin aksesuar alınmaya zorlandığı tespit edilmiş ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun kararı doğrultusunda bu bayilere üst sınırdan 4 milyon 458 bin 600’er lira olmak üzere toplam 17 milyon 834 bin 400 lira idari para cezası uygulanmıştır.