Bankalarda hesabı ve kredi kartı olan tüm vatandaşlara kötü haber! Kısıtlama geldi

Bankalarda hesabı ve kredi kartı olan tüm vatandaşlara kötü haber! Kısıtlama geldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan ve Özgür Demirtaş’tan bankalarda hesabı olan ve kredi kartı olan tüm vatandaşlara kötü haber verildi. Kredi kartlarına kısıtlama getirildi. Nakit Avans sınırlamasının ise yeniden devreye gireceği söylendi.

Geçtiğimiz günlerde hem de 2’intur Cumhurbaşkanlığı seçim öncesinde kredi kartlarında nakit kullanımlarına ve banka kartı nakit avans çekimlerine bir sınırlama, kısıtlama getirilmişti. Gelen tepkiler sonrasında Merkez Bankası’nın bu kararı kaldırdığı söylendi ama kötü haberi Cumhurbaşkanı Fuat Oktay verdi. Ayrıca ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş nakit avans çekimlerine yeniden sınırlama getirileceğine işaret etti.

Merkez Bankası’nın cari açığı yükseldikçe döviz kurları ve altın fiyatları yükseliyor. Döviz arttıkça maliyetler artıyor ve dolayısıyla enflasyon giderek artmaya devam ediyor. Şu anda ABD dolar kuru bankalarda 21,7927 TL’den işlem görürken Euro 23,3315 TL’den, gram altın ise 1.364,157 TL’den işlem görüyor. TCMB’da bu artışı geciktirebilmek, yavaşlatabilmek için tüm banka kartları için tanımlanan nakit avans limitlerini kısıtladı, kredi kartlarından çekilen nakit avanslar iptal edildi.

Merkez Bankası her ne kadar gelen tepkiler sonrasında bu düzenlemeyi iptal ettiğini söyledi ama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kredi kartı nakit çekimlerinde sınırlama olduğunu duyurdu. Konuya ilişkin Oktay şöyle dedi;

Oktay "Dar gelirli vatandaşlarımızı ilgilendiren bir durum değil. Limiti 50 bin TL'nin üzerindeki kredi kartları için geçerli bir durum. Bütün kredi kartlarında oradan nakit alınarak altın alma gibi ya da döviz alma gibi yani ekonomiye katkı vermeyen yastık altı diye ifade ettiğimiz, ekonominin dışına kaynağı taşıyan bir mekanizmanın çalıştığını görünce ilgili kurumlarımız çalışıyorlar. Kredi kartıyla altın alımı gibi yastık altı bir yatırım yapılmasının bir anlamı yok. Oradaki bir kısıtlamadan bahsediyor onun dışında bir şey değil" dedi.

Bir kötü haberde Prof. Dr. Demirtaş’tan geldi. Özgür Demirtaş konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı;

“Kredi Kartları nakit avans kesilmişti herkes ayağa kalktı, geri adım atıldı. Yazın kenara: Yakın gelecekte tekrar kesilecek. Tahminim gerçekleşince bu tweetimi hatırlarsınız…” dedi.