Bankalardan ŞOK KARAR! 70 Bin TL'nin geri ödemesi 150 Bin TL: Kredi çekmek isteyenlere kötü haber

Bankalardan ŞOK KARAR! 70 Bin TL'nin geri ödemesi 150 Bin TL: Kredi çekmek isteyenlere kötü haber

Bankalardan şok faiz kararı geldi. Neredeyse %50'den fazla %70 ve üzeri faiz uygulamalı kredi tutarları gündemde. Bazı bankalar harekete geçti. Kredi çekmek isteyenlere kötü haber...

Yaşanan ekonomik kriz ve enflasyon ortamında örtülü sermaye kontrolü bankalara gelmeye başladı. Bankalar 70 Bin TL üzeri kredi vermemeye başladılar. Özellikle ihtiyaç kredileri gii krediler için zam oranları ve vadelerinde ciddi sıkıntılar vatandaşı etkiliyor.

kredilerde-taahhutnameli-donem-kredi-cekenler-14623011-1646-amp-1.webp

Bankalardan ŞOK KARAR! 70 Bin TL'nin geri ödemesi 150 Bin TL: Kredi çekmek isteyenlere kötü haber- Acil paraya ihtiyacı olup kredi çekmek isteyen vatandaşlar için kötü haber geldi. Bankacılık kaynakları, özel bankalarda ticari kredi arzının neredeyse durduğunu söyledi. Ayrıca kaynaklar, uzun vadeli ticari kredi talebinde bankaların fiyatlama yapamadığını, uç örnekler olarak da yüzde 60- 70 oranında faiz verdiğini aktardı.

Regülasyonlarla bunalan bankacılık sektöründe ticari krediler durma noktasına geldi. Bankaların seçim belirsizliği nedeniyle ikinci tur seçimleri öncesinde kredi arzı neredeyse durma noktasına gelmiş ve faiz oranları da yukarı yönlü hareket etmişti. Seçimden sonra ise bazı bankalar faiz oranlarında ayarlamalar yaptı. Ticari kredi faizleri bu durumdan daha fazla etkilendi.

Bankacılık sektörü kaynaklarına göre bazı özel bankalar uzun vadeli ticari krediyi ya durdurdu ya da yıllık yüzde 60-70’e varan çok yüksek faiz oranları vermeye başladı. Bankacılık sektörü kaynakları, özel bankaların “kredi vermiyoruz” dememek için 1-1,5 ay vadeli spot kredilere yöneldiğini belirterek, bu alanda vade yapısı nedeniyle risk düşük olduğu için çok da yüksek faiz oranlarının konuşulmadığını, makul oranların uygulandığını vurguladı.kredi-7uiy-cover.jpg

Uzun vadeli kredi talepleri ise genellikle karşılanmıyor. Bunu, “fiyatlama yapılamaması” olarak yorumlayan bankacılık sektörü kaynakları, piyasada çok yüksek faiz oranları dolaştığını da vurguladı. Kamu bankalarının ise daha düşük faizli ticari kredi kullandırımına devam ettiğini söyleyen bankacılık sektörü kaynakları, kamu bankalarında ise limitlerin uygulandığını belirtti.

Kaynaklar, ticari kredide bankalara yönelik regülasyonlar devam ettiği sürece faiz oranlarında yükselişin süreceğini kaydederken, 70 bin liranın üzerinde kredi kullanımının kısıtlı olduğunu çok ısrarlı talep durumunda ise aylık faizin yüzde 7’yi aştığını dile getirdi.

YÜZDE 70'İ GEÇTİ

10 Mart öncesi özel ve yabancı mevduat bankalarında yaklaşık aylık yüzde 2,76 olan ihtiyaç kredi faizleri ilk tur öncesinde yüzde 3,99, ilk turun hemen sonrasında yüzde 4,49’a çıkmış, ikinci tur öncesindeki haftada ise yüzde 4,99’a çıkmıştı. Bu haftaya ise bazı özel bankalar yaklaşık 1 puanlık faiz indirimiyle girdi ve ihtiyaç kredi faizini aylık yüzde 6’ya kadar çıkardı. Böylece yıllık basit faiz yüzde 72’ye dayanmış oldu. 14 Mayıs öncesi özel ve yabancı mevduat bankaları ortalama yıllık basit faiz yüzde 47,88 seviyesinde iken şimdi yıllık faiz yüzde 72’ye geldi. Ve bu sadece seçimin iki turu süresince faiz oranlarının 24,12 puan yükseldiğini ortaya koydu.

Yılbaşında ise henüz ihtiyaç kredi faizlerinde menkul kıymet uygulaması yokken özel ve yabancı mevduat bankaları, aylık yüzde 2,69 yıllık basit faizde yüzde 32,28 seviyesinde ihtiyaç kredisi kullandırıyordu. İkinci tur sonrasında haftanın ilk gününde yüzde 72’ye çıkan yıllık ihtiyaç kredisi faizinde, böylece yılın ilk 5 ayında yaklaşık 40 puanlık bir artış gerçekleşti.