Beklenen açıklama geldi! ABD enflasyonu duyuruldu! FED'in tepkisi ne olacak

Beklenen açıklama geldi! ABD enflasyonu duyuruldu! FED'in tepkisi ne olacak

Küresel çapta etkili olan ABD enflasyonu son dakika açıklaması ile duyuruldu. Söz konusu duyurunun ardından altın fiyatları takip edilirken FED’in faiz kararının ne yönde olacağı merak konusu oldu.

Koronavirüs salgının bu yana yüksek enflasyon ile karşı karşıya kalan ülkelerden birisi de Amerika oldu. Son dönemlerin en yüksek enflasyonu ile mücadele içerisinde olan Amerikan yönetimi, enflasyon ile mücadele kapsamında sıkı para politikaları yürütmeye başladı. Bu noktada Amerika’dan gelen her ekonomik açıklama Türkiye gibi gelişimini sürdürmeye devam eden ülkelerin ekonomileri üzerinde baskı yaratmaya başladı.

Geçtiğimiz yılın başından bu yana enflasyon ile mücadele kapsamında faiz artırımı karalarını açıklayan Amerika Merkez Banaksı (FED), küresel çapta ekonomik dengelerin değişmesine sebep oldu. FED’den gelen her açıklama sonrasında güçlenen dolar endeksi, Türk Lirası’nın değer kaybetmesine ve dolayısı ile de ülke içinde alım gücünün düşmesine yol açtı.

FED’in mart ayı toplantısında faiz artırımı kararlarına ara vermesi beklenirken geçtiğimiz hafta senatoda şahin tondan açıklamalarına devam eden Başkan Jerome Powell, kafaları karıştırdı. Powell’ın açıklamalarının ardından hem altında hem de dolarda yükseliş gözlenirken Silicon Valley Bank’in iflası ile birlikte faiz artırımı beklentisi yeniden değişti.

Yaşanan son gelişmelerin ardından FED’den gelecek açıklamalar daha da önem kazanırken bir son dakika açıklaması gündeme geldi. Amerika, enflasyon verilerini kamuoyu ile paylaştı.

AMERİKA ENFLASYON VERİLERİ AÇIKLANDI!

beklenen-aciklama-geldi-abd-enflasyonu-duyuruldu-fedin-tepkisi-ne-olacak.png

Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın arka arkaya yapmış oldukları iflas açıklamaları gündemde bomba etkisi yarattı. Bankaların iflaslarının FED’in faiz kararını nasıl etkileyeceği merak edilirken Amerika’dan enflasyon açıklaması geldi. Yapılan açıklamalara göre senelik enflasyon yüzde 67 aylık enflasyon ise yüzde 0,4 oranında gerçekleşti.

ALTIN FİYATLARI HAREKETLENDİ!

Bankaların iflas açıklamalarının ardından yükselişe geçen altın fiyatları, son 1,5 ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. Ons altının yükselişine bağlı olarak ülkemizde de gram altında ve diğer altın türlerinde yukarı yönlü hareketler gözlenirken Amerika’nın enflasyon verileri ile birlikte altın fiyatlarında yükseliş hızlarının artmış olduğu gözlendi.