Beklenen deprem ters etki yaptı, İstanbul’da konut fiyatları resmen uçtu!

Beklenen deprem ters etki yaptı, İstanbul’da konut fiyatları resmen uçtu!

Beklenen büyük Marmara depreminden en ağır etkiyi alacağı uzmanlarca tahmin edilen İstanbul’da deprem riski yüksek olan ilçelerde konut fiyatları adeta uçtu. İşte İstanbul güncel konut fiyatları…

Yaşanan Kahramanmaraş depremleri, uzunca süredir beklenen Marmara depremini bir kez daha akıllara getirdi. Yer bilimciler sık sık yaşanacak olan büyük Marmara depremine ilişkin uyarılarda bulunurken; özellikle depremden yara alacak yerin İstanbul olduğunu söylemeye başladı. Bu nedenle İstanbul’da bir dönüşüm için adımlar atılmaya başlamışken; konut fiyatlarındaki artış ise dikkat çekti.

Depremden hemen sonra harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, halihazırda devam eden bina analiz hizmetini daha seri bir şekilde vermeye başlamış ve talepleri kiracılara da açmıştı. Talepler kapsamında çalışmalar hız kazanmışken, yapılan araştırmalar; Büyükçekmece, Avcılar, Küçükçekmece, Pendik, Maltepe gibi ilçelerin riskli olduğunu çıkarmıştı. Bunun üzerine beklenenin aksine konut fiyatlarında bu bölgelerde artış yaşandığı dikkat çekti. İşte İstanbul güncel konut fiyatları…

KONUT FİYATLARI BU AY DA ARTMAYI SÜRDÜRDÜ

beklenen-deprem-ters-etki-yapti-istanbulda-konut-fiyatlari-resmen-uctu.png

Deprem ve jeoloji uzmanlarının İstanbul’da 2030 yılına kadar büyük bir deprem beklendiği yönündeki görüşleri İstanbulluları endişelendirmeye devam ederken; Marmara Denizi’ne yakın sahil kesimleri ile Avcılar, Küçükçekmece, Pendik, Maltepe gibi ilçeler yüksek risk barındıran yerler olarak uzmanlarca defalarca uyarılmıştı. Bu nedenle fiyatları düşmesi beklenen bu bölgelerdeki evlerde aksi yönde bir hareketlilik başladı. Bina yaşı 30’u aşan konutlarda bile rakamlar 1 milyon TL’yi bulmaya başladı.

DEPREM RİSKİ UYARISI FİYATLARI ETKİLEMEDİ

Konut satışları için kurulan online siteler incelendiğinde, 30 yaş üzeri binalarda satılık daire fiyatlarının dudak uçuklatan cinsten olduğu ortaya çıktı. Öyle ki, deprem riski yüksek olan bazı ilçelerde bodrum kat daireler 500 bin TL’den satılmaya başlanmışken, özellikle Avcılar bölgesinde bulunan 31 yaş üstü binalarda fiyatlar 780 bin TL’yi; Küçükçekmece’de aynı yaş skalasındaki binalarda ise fiyatlar 680 bin TL’yi buldu. Büyükçekmece’nin sahil kesimlerine gittikçe artan fiyatlar dikkat çekerken; buradaki eski yapılar dahi 1,5 milyon TL’den alıcı bulmaya başladı. Aynı pahalılık Anadolu yakası için de geçerliyken; uyarıların pek de etkili olmadığı görülüyor.