Bina güçlendirmenin maliyetini kalem kalem uzman isimler hesapladı!

Bina güçlendirmenin maliyetini kalem kalem uzman isimler hesapladı!

Depremden sonra en çok merak edilen konulardan birisi de güçlendirme teknikleri oldu. Bu tekniklerden biri olan karbon elyafla güçlendirmenin maliyetini uzman isimler açıkladı. İşte detaylar…

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve tam 11 ilde yıkım etkisi yaratan deprem sonrası, 44 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesi, yüzbinlerce kişinin yaralanması ve sayısız enkaz oluşması, deprem gerçeği ile acı bir şekilde bir kez daha yüzleşmemize neden oldu. Bir deprem ülkesi olması nedeniyle endişelerin çoğaldığı Türkiye’de şimdilerde bina güçlendirme adına çalışmalar başladı.

Devam eden bina güçlendirme çalışmalarında bazı illerde belediyeler çalışmaları hızlandırmak için harekete geçerken; bazı illerde ise vatandaşlar, apartmanlarındaki kişiler ile anlaşarak, özel sektörden destek almaya başladı. Bu kapsamda en çok merak edilen konulardan biri de ‘Hangi güçlendirme tekniği ne kadara mal olur?’ sorusu oldu. Bu güçlendirme tekniklerinden biri olan karbon elyafla güçlendirmenin maliyeti ortaya çıktı. Peki karbon elyafla güçlendirme nedir, nasıl uygulanır, maliyeti nedir? İşte detaylar…

KARBON ELYAF UYGULAMASI BİNAYI DAHA SAĞLAM HALE GETİRİYOR

bina-guclendirmenin-maliyetini-kalem-kalem-uzman-isimler-hesapladi-2.jpg

Kötü durumda olan betonun onarılmasının ardından seçilen epoksi ile gerçekleştirilen karbon elyaf uygulamasına ilişkin değerlendirmede bulunan uzmanlar, epoksinin kullanılacak mevsime uygun olması gerektiğinin altını çizdi. Ardından katman sayısından bahseden uzman isimler, “Epoksi içerisinde dolgunun az olması, saf reçine kullanılması önemlidir. Katman sayısı artça basınç dayanımı artıyor. Kat sayısı 4-5 kata kadar çıkabiliyor” diye konuştu. Karbon elyafın sadece tüm binaya uygulandığını da belirten uzmanlar, yönteme ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yapının tümü statik olarak çalıştığı için tüm yapının güçlendirilmesi lazım. Daire bazında uygulanamaz. Apartmanlarda yapı birdir, tüm yapının modellenmesi gerekir. Tek başına yapılırsa binanın bütün yapı statiği bozulmuş olur.”

KARBON ELYAF UYGULAMASININ MALİYETİ BİNA SAYISINA GÖRE DEĞİŞİYOR

Sadece tüm binaya uygulanabildiği için karbon elyaf ile güçlendirmenin maliyeti binadan binaya değişiklik gösteriyor. Bu kapsamda günümüzdeki maliyetleriyle ortalama daire başına bir fiyat veren uzmanlar, bu yöntemle yapılan güçlendirmelerin 250-300 bin TL aralığında olacağını bildiriyor. Bir apartman için fiyat vermek gerekirse, 10 daireli bir yapı yaklaşık 2,5 ile 3 milyon TL gibi bir maliyete, bu yöntemle güçlendirilebiliyor.