Birçok ilde su baskını yaşandı, dereler taştı! Meteoroloji’den önümüzdeki 3 gün için çok kuvvetli sağanak yağış uyarısı geldi

Birçok ilde su baskını yaşandı, dereler taştı! Meteoroloji’den önümüzdeki 3 gün için çok kuvvetli sağanak yağış uyarısı geldi

Bir haftadır devam eden sağanak yağışlar birçok ilde ani su baskınlarına neden oldu. Meteoroloji bu sağanak yağışların önümüzdeki 3 gün daha devam edeceğini duyurdu. İşte illere göre 3 günlük hava durumu raporu;

Türkiye günlerdir yağışlı havanın etkisi altında. Kuvvetli yağış Antalya, Bolu, Bilecik, Kırıkkale, Aydın ve Kastamonu'da su baskınına yol açtı. Sağanak sebebiyle turizm merkezi Adrasan'da dereler taştı. Bazı bölgelerde tarım arazilerinde hasar oluştu.

saganak-yagis-dolayisiyla-su-baskini-olan-illerden-goruntuler-1.jpg

Dereler taştı, sel önüne ne kattıysa aldı götürdü. Yağmurla ıslanan sahil çamur deryasına döndü. Görüntüler Antalya'nın Kumluca ilçesinde kaydedildi. Turizm merkezi Adrasan'da görülen şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi. Sarıkavak deresi taştı, sele kapılan araç sürüklendi. Araçta bulunanlar kendi imkanlarıyla kurtulmayı başardı.

adrasan-sel-baskini.jpeg

Kuvvetli yağış Batı Karadeniz'de de etkili oldu. Bolu'nun Mudurnu ilçesinde ormanlık alana düşen yıldırım kameralara yansıdı.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde şiddetli yağış tarım arazilerinde hasara yol açtı. Bilecik’te de benzer görüntüler vardı. Sağanak tarım arazilerine ve köy yollarına zarar verdi. Söğüt en hisar karayolunda hasar oluştu.

Ankara’nın Elmadağ ilçesinde de sağanak sele sebep oldu. Yollar çamurla kaplandı. Ankara-Kırıkkale ve Ankara-Samsun karayolunda trafik durma noktasına geldi. Kilometrelerce araç kuyruğu oluştu.

saganak-yagis-dolayisiyla-su-baskini-olan-illerden-goruntuler-2.jpg

Kastamonu’nun pazarbaşı ilçesinde evleri su bastı. Bodrum katta mahsur kalan bir kişiyi belediye ekipleri güçlükle kurtardı. Görevli, vatandaşı sırtında taşıdı.

saganak-yagis-dolayisiyla-su-baskini-olan-illerden-goruntuler-3.jpg

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde de sağanak sebebiyle cadde ve sokaklar göle döndü. Sürücüler suya gömülen araçlarından çıkamadı. Köyceğiz köyünde bahçede mahsur kalan 5 kişi itfaiye merdiveni uzatılarak kurtarıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kuvvetli yağış uyarısı yaptığı Aydın’da sağanağa teslim oldu. Nazilli ilçesinde bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Araçlar selde mahsur kaldı, yollar zarar gördü.

saganak-yagis-dolayisiyla-su-baskini-olan-illerden-goruntuler-4.jpg

Denizli de yollar göle döndü, alt geçitler suyla doldu. Araçlarda mahsur kalan vatandaşlar iş makinesi yardımıyla güvenli bölgeye alındı. Kentte Goncalı ve Korucuk arasındaki demiryolu da sağanak sebebiyle zarar gördü. Çevredekilerin müdahalesiyle Eskişehir’de Denizli seferini yapan tren son anda durduruldu. olası bir kazanın önüne geçildi.

Çorum'da da sağanak ve dolu etkili oldu. Dodurga ilçesinde şiddetli rüzgar sebebiyle çam ağacı kökünden söküldü, elektrik direği devrildi. İlçenin bazı bölgelerinde elektrik kesintisi yaşandı.

saganak-yagis-dolayisiyla-su-baskini-olan-illerden-goruntuler-6.jpg

Bingöl'ün Yedisu ilçesi Elmalı köyü mevkiinde yol su ve çamurla doldu. Ekipler yolda temizlik çalışması başlattı.

saganak-yagis-dolayisiyla-su-baskini-olan-illerden-goruntuler-9.jpg

İşte, yurdun çeşitli yerlerinden manzaraları ekranlarınıza getirdik. 4 Haziran’a geldik ve hâlâ yaz gelmedi. Küresel iklim değişikliğinden mi, başka nedenlerden mi diye konuşuluyor ama merak ettiğimiz bir başka soru da bu yağışlar ne kadar böyle devam edecek? Hava sıcaklığı ne zaman artacak? Yaz ne zaman gelecek?

Özlemle beklediği yaz mevsimine önümüzdeki hafta itibariyle kısmen de olsa kavuşmuş olacağız. Yurt genelinde, özellikle yağış almayan bölgelerde hava sıcaklığı mevsim normallerinde ve üzerinde seyretmeye başlayacak ve ne yazık ki haftanın 2-3 günü içinse yine yağış uyarıları var. Şimdi detayları aktaralım;

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 3 günlük hava tahmin raporunu açıkladı. Buna göre bugün İç Ege İç Anadolu'nun Kuzeyi Doğu Akdeniz'in iç kesimleri Batı Karadeniz ile Sakarya çevrelerinde bugün kuvvetli sağanak yağış bekleniyor. Yarın ise yağış etki alanı genişleyerek devam edecek. Batı Karadeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun güneyi ve doğusu, Sinop, Kastamonu, Ordu, Tokat çevrelerinde yerel olarak kuvvetli sağanak yağış etkili olacak. Yağış anında da kuvvetli rüzgar ve yerel dolu yağışının da görülmesi bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü sel ve su baskınlarına karşı, dolu ve Yıldırım düşmesine karşı da vatandaşların tedbirli olması uyarısında bulundu. Salı ve Çarşamba günü İstanbul'da yağış görülmeyecek. İzmir'de de bu hafta yağış beklenmiyor. Hafta boyunca İzmir’in bir kesimi kısmi olarak belki yaş görülebilir ancak İzmir 3 gün boyunca parçalı bulutlu olacak.

Sıcaklık iç ve batı kesimlerinde mevsim normallerinin altında, diğer bölgelerde ise mevsim normallerinde seyredecek. Hava sıcaklığı yurt genelinde 3 ila 6 derece artacak.

Ankara'da sıcaklık 22 ila 23 derece, İstanbul'da 23 ila 24, İzmir'de ise 29 ila 30 derece görülecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 3 günlük hava tahminlerine ilişkin detaylarını aktardık.