Bireysel kredi faizleri son 5 yılın zirvesine çıktı!

Bireysel kredi faizleri son 5 yılın zirvesine çıktı!

Merkez Bankası yıllık politika faizlerinin 8,5’e indirildiğini duyurdu ama vatandaşların bankalardaki durum vahim. Şu anda bireysel kredi faiz oranları son 5 yılın zirvesine çıktı. Üstelik kredi muslukları da kısıldı.

TCMB geçtiğimiz gün faizleri düşürdüğü, yıllık politika faizlerinin 8,5’e kadar gerilediğini belirtti. Politika faizleri inerken reel faizler son 5 yılın zirvesine çıktı. İlk tur seçim öncesi faizler yüzde 5 daha artarak yüzde 40’a çıktı ama birçok özel bankada bireysel faiz oranları aylık yüzde 6, yıllık 48, 2 yıllık ise %118’i geçti.

Seçim sonrası kredi faizlerinin yükselmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Faik Öztrak 3 maddede şu bilgileri paylaştı;

1-Erdoğan balkon açıklamasında “Faiz 8,5’e indirildi ve enflasyon da inecek” dedi. TCMB'nin tabela faizi %8,5 ama vatandaşa faydası yok.

Bankadan kredi alabilirse, vatandaşın ödeyeceği faiz seçimin ilk turundan önceki döneme göre 5 puan arttı, %40’a geldi. Bu son 5 yılın rekoru.

faiz-oranlari.png

2-Bir Dolar 20 liranın üstüne çıktı. Paramız pul olmaya devam ediyor. Saray “Enflasyon düşecek” derken benzine dün 66 kuruş zam geldi. Devamı önümüzdeki günlerde…

dolar-kuru-30-mayis.png

3-Bunlar, Saray Hükümeti bu kafayla devam ederse ekonomide vizyona girecek kıyamet filminin fragmanları. Bu yönetim anlayışıyla ne faiz düşer, ne kur, ne de enflasyon… Hayat pahalılığı milletimizi ezmeye devam eder.