Borçlulara müjde! Tüm borçlar siliniyor: KYK, MTV, Emlak vergisi borcu ve bu borçları olanlar dikkat

Borçlulara müjde! Tüm borçlar siliniyor: KYK, MTV, Emlak vergisi borcu ve bu borçları olanlar dikkat

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kamu borçlarının yapılandırılmasına ilişkin olan madde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasalaştı. Şimdi Resmi Gazete beklenirken 14 milyona yakın vatandaşa borç müjdesi verildi.

Milyonlarca Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ile Emlak Vergisi borcu bulunan vatandaş için harekete geçildi. Önce Meclis'te borç yapılandırılması düzenlenirken şimdi Resmi Gazete bekleniyor.

Meclis'ten geçti, şimdi Resmi Gazete'de! Kamu borçlar siliniyor! Milyonlarca vatandaşa müjde- Yaklaşık 14 Milyon vatandaşın borcuna yönelik olarak hazırlanan genelgede hangi borçlar yapılandırılacak? Peki süreç nasıl işleyecek? Yapılandırma neleri kapsıyor? Taksit sayısı ne kadar olacak? Tüm bunların yanıtı haberimizde...kapak-015345.webp

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, borçlara ilişkin olarak '31 Mayıs 2023 tarihine kadar devam etmesi durumunda, deprem bölgesindeki borçlular ilgili kamu kurumlarına, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar başvuru yapabilecekler' ifadeleri yer aldı.

Ayrıca İlk taksit ödemesini ise son başvuru tarihini izleyen ay içinde yapabilecekler. Depremde yıkılan veya ağır hasar gören binalar ile kullanılamaz duruma gelen taşıtlara ilişkin vergi borçları silinecek, hacizler kaldırılacak.6207742945d2a0c0140fbdf2.webp

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK?

Kamuya ait milyonlarca borcu bulunan vatandaşlar için yapılandırma kapsamında olan borçların hangileri olduğu sorgulandı. Yapılan açıklamaya göre yapılandırma kapsamındaki borçlar, Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü, otoyol, kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, öğrenim kredisi borçları, emlak vergisi, gecikme faizleri ve gecikme zamları olarak belirlendi.

E-DEVLET ÜZERİNDEN TEK TUŞLA YAPILANDIRMA İŞLEMİNİZİ YAPINe-devlet-sifresi-16-9-1592221110.jpg​​​​​​​

Borç yapılandırma işlemleri için herhangi bir kuruma gitmek yerine e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-Devlet uygulamasına veya internet vergi dairesine giriş yaparak öğrenebiliyorsunuz. Bunun için TC kimlik numarası ve şifre girmeniz yeterli.

YAPILANDIRMA İÇİN SON TARİH...

Borç kapsamında yapılandırma yapmak isteyenler 31 Mayıs 2023’e kadar ilgili idareye başvuracak. Daha önce başvuru tarihi 30 Nisan olarak belirlenmişti. Deprem nedeniyle başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri ileri alındı.

BORÇLARI TAKSİTLENDİRİN

Kaç taksit imkanı var?

Daha önceki borç yapılandırma düzenlemesinde 36 ay olan üst sınır bu defa 48 aya (4 yıla) çıkarıldı. 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksitte ödenebilecek.

Taksitte vade farkı ne kadar olacak?

Taksitle ödemede vade farkı şöyle olacak:

12 taksitle ödemede yüzde 9
18 taksitle ödemede yüzde 13.50
24 taksitle ödemede yüzde 18
36 taksitle ödemede yüzde 27
48 taksitle ödemede yüzde 36

İlk ödeme ne zaman?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK, il özel idareleri, belediyelere ödenecek tutarların ilk taksiti (veya peşin ödemesi) 30 Haziran 2023’e kadar ödenebilecek. Başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.