Bu haftasonu gökyüzüne dikkat kesilin! "10 yılda bir gelir!" Dünya ile Ay arasından geçecek Asteroid için geri sayım başladı!

Bu haftasonu gökyüzüne dikkat kesilin! "10 yılda bir gelir!" Dünya ile Ay arasından geçecek Asteroid için geri sayım başladı!

Gökyüzü meraklıları bu hafta sonu 10 yılda bir gelecek bir doğa olayı yaşanacak. Gökyüzünde koca bir şehri yok edebilecek güce sahip asteroid Dünya ile ay'ın yörüngesinden geçecek.

Son dönemlerde gökyüzünde asteroit ve göktaşı geçişleri sıklığını arttırdı. NASA oldukça büyük bir asteroidin yaklaşmakta olduğunu paylaştığı gönderide “10 yılda bir meydana geliyor” ifadesine yer verdi. NASA tarafından yapılan bu paylaşım gökyüzüne meraklı olan kişileri daha çok heyecanlandırdı. Öyle ki paylaşımın devamında ay yörüngesi içerisinde oldukça yakın bir mesafeye kadar gelecek olan asteroidin kişisel çabalarla görülebileceği de söylendi.

2023 DZS ASTEROİDİ HANGİ GÜN İZLENEBİLECEK?

dunya-ile-ay-arasindan-gececek-asteroid-icin-geri-sayim-basladi.jpeg

Büyük bir şehri yıkıcı bir güce sahip olan fakat dünyanın yakınından geçip gidecek olan bu asteroidin boyutları da tespit edildi. Bilim adamları bu cismin 40 ile 90 metre aralığında olduğunu tahmin ettiklerini ifade ediyor. Keşfedilen bu asteroide 2023 DZ2 adı verildi. Tam olarak nerede görüleceği gün ve saati ile de paylaşıldı.

Dünyaya oldukça yakın bir merkezden geçecek olan asteroid hafta sonu Cumartesi günü ayın ortalama 515 bin kilometre yakınlarından geçiş yapacak. Ardından yaklaşık 2-3 saat sonra 28 bin kilometre hız ile ay yörüngesinden çıkıp dünyanın yakınından geçecek.

2023 DZS ASTEROİDİ NASIL İZLENEBİLİR?

10 yılda bir gelen bu yakın ve mucizevi karşılaşma gökbilimcileri heyecanlandırıyor. 68 bin kilometre uzaklıkta dahi olsa uzmanlar asteroidi inceleyebilecek. Ay ile dünyanın arasından geçecek bu zararsız asteroidi izlemek isteyenler teleskop ya da dürbünle seyredebilecek.

Konu üzerine Avrupa Uzay Ajansı tarafından da bir açıklama yapıldı. NASA: “Aslında bu asteroidin bir şehrin katili olabileceği, dünyaya çarptığında bir kenti yok edebileceğini, fakat çarpma şansının olmadığını” ifade etti. Söylenenlere göre asteroid geçişini tamamladığında 2026 yılına kadar bir kez daha gözükmeyecek.