Bugünden itibaren zamlı uygulama başlıyor: Artık her sene 1 Temmuz’da fiyat değişecek!
Bakanlık yaptığı yazılı açıklama ile duyurdu. Bugünden itibaren uygulanmak üzere zamlı tarifeye geçiliyor. Artık her sene 1 Temmuz’da fiyat değişecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaptığı açıklama ile boğaz geçiş ücretlerinin artık her sene güncelleneceğini açıkladı. Yapılan açıklamada boğazlardan geçen uluslararası gemilerden alınan ücretlerde zamlı tarife uygulamasına 1 Temmuz yani bugünden itibaren geçildiği bildirildi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Uraloğlu şu ifadeleri kullandı:
“Net ton başına alınan 4,08 dolar ücret, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 4,42 dolar olacak. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile artık boğaz geçiş ücretleri her yıl yeniden güncellenecek. Boğazlardan sağladığımız gelir artacak”
1 Temmuz’da güncellenecek
Montrö Sözleşmesine göre; Türk Boğaz’larından uğraksız geçecek gemilerden sağlık denetimi hizmeti, fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti olmak üzere 3 kalem üzerinden ücret alınıyor. Ücretlerin hesaplanmasında, gemilerin net tonajı (NRT) temel alınırken, birim olarak da “Altın Frank” esas alınıyor. Geçen yıla kadar bu fiyatlar sabit kaldı. Cumhurbaşkanlığı Kararı gereği artık boğaz geçiş ücretleri, yeniden bir Cumhurbaşkanlığı kararına ihtiyaç duyulmaksızın her yıl 1 Temmuz’da yeniden hesaplanıp otomatik olarak güncellenmiş olacak.