Cumhurbaşkanı Erdoğan: Devredilmesini bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Devredilmesini bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon ile ortak açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Moldova'nın FETÖ ile mücadelemize, özellikle FETÖ iltisaklı kişilerin iadesinde verdiği desteğe teşekkür ediyoruz. Ülkedeki FETÖ okullarının Türkiye Maarif Vakfı'na devredilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

İlişkilerimizin en önemli unsurlarından biri Moldova'nın kalkınma çabalarına destek vermek ve bir dayanışma içerisinde özellikle Türk yatırımcıların Moldova'daki girişimleri ve yatırımlarıdır. Yatırımcılarımız Moldova'ya henüz kurulma aşamasında güvenmiş ve altyapı çalışmalarını üstlenmiştir.  Sorunların çözülmesiyle karşılıklı yatırımların daha da artacağı aşikardır. Son 16 yılda yüzde 850, 2019 yılının ilk 10 ayında ise yüzde 40 oranında artmıştır. Hala 1 milyar dolar hedefimizin gerisindedir.  2019 Şubat ayında yürürlüğe giren kimlikle seyahat uygulamasının ardından Moldova'dan Türkiye'ye gelen misafirlerimiz yüzde 3 artış göstermiştir. Moldovalı misafirlerimizin ilk sırada Türkiye'yi tercih etmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 

"FETÖ OKULLARININ MAARİF VAKFI'NA DEVREDİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

Stratejik ortaklık ülkelerimiz arasındaki dostluğun, işbirliğinin yansımasıdır. Bu vesile ile Moldova'nın FETÖ ile mücadelemize, özellikle FETÖ iltisaklı kişilerin iadesinde verdiği desteğe teşekkür ediyoruz. Ülkedeki FETÖ okullarının Türkiye Maarif Vakfı'na devredilmesini bekliyoruz. Güvenlik alanındaki işbirliğimiz tüm terör örgütleriyle mücadeleyi kapsıyor. Geçtiğimiz hafta ilgili kurumlarımızın çalışmaları sonucu DEAŞ zulmünü yaşayan Moldovalı annenin 2 çocuğuyla birlikte ülkesine  kavuşmasını temin ettik. Dostum sayın Dodon'a ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi yönünde sergiledikleri irade için teşekkür ediyorum. 

MOLDOVA CUMHURBAŞKANI IGOR DODON HER ALANDA İŞBİRLİĞİMİZ VAR

Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hükümeti Türkiye Cumhurbaşkanı'nın hükümetinin bizim stratejik ortağımız olduğuna inanıyoruz. 20 yıl içerisinde gerekli olan tüm kadroyu, çerçeveyi oluşturmayı başardık. Şu anda 72 anlaşmamız bulunmaktadır. Buna bugün de imzaladığımız 4 anlaşma ekleniyor. Ayrıca geçen hafta Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından sosyal korunma ve güvenliği konusunda önemli bir anlaşmanın onaylandığını belirtmek istiyorum. Tüm alanlarda işbirliğimiz mevcuttur. Sayın Erdoğan'ın belirtmiş olduğu gibi ticaret hacmimizin büyük bir artışı sözkonusudur. Türkiye Cumhuriyeti'nin ticari ortakları arasında 7. sırada olduğumuzu belirtmek istiyorum. Türk yatırımcılara teşekkür ediyorum.  Türk yatırımcılara gerekli olan desteği vermekte hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz. 

"GAGAVUZYA'DA VATANDAŞLAR BAZI YERLERDE GÖREV ALACAKLARDIR"

Şu anda bazı spor tesislerinin inşaatını bitirmek üzere olan şirketlere bunlar sadece başkentimiz için değil diğer bölgelerde Türk yatırımcıların desteğiyle gerçekleştirilmektedir. İnsani alanda işbirliğimizi gündeme getirmek istiyorum. Sayın Erdoğan'a kültür merkezinin açılışından ötürü teşekkür etmek istiyorum. Moldova'da Gagavuzca konuşan insanlarımız var. Bu alanda TİKA'ya teşekkür etmek istiyorum. Hem Gagavuzya bölgesinde hem Moldova'nın tamamında işbirliğimiz başka projelerle devam edecektir. 23 Aralık'ta özerklik konusundaki yasanın yıldönümünü kutladık. Bu yasanın onaylanması ve 90'ların başında sağlanmış olan mutabakat ancak Türkiye'nin desteğiyle gerçekleştirildiğini söyleyebilirim. O zamanki Cumhurbaşkanı sayın Demirel'in desteğiyle. Gagavuzya'da vatandaşlar bazı yerlerde görev alacaktır.  Sayın Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Bir anne ve çocukları ülkemize dönebildi. 2020 yılında ortak çalışma grubu toplantısı yer alacaktır. Türkiye ve Moldova Dışişleri Bakanları başkanlığında yer alacaktır. Stratejik İşbirliği Konseyi'nin bir sonraki toplantısında mutabık kaldık.