Cumhurbaşkanı’nın Vergisiz Akıllı Telefon müjdesi! Vergisiz İphone ne kadar olacak?

Cumhurbaşkanı’nın Vergisiz Akıllı Telefon müjdesi! Vergisiz İphone ne kadar olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim beyannamesi olarak vergisiz cep telefonu müjdesini vermişti. Vergisiz iPhone satın alınmak istense ne kadara denk gelecekti? İşte detaylar…

Türkiye 14 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı ve Milletvekillerini seçecek. İktidar seçim vaadi kapsamında vergisiz telefon satışı yapacağını açıklamıştı. Gençlere vergisiz cep telefonu satışına ilişkin detaylar belli oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı etkinlik sırasında gençlere yönelik özel vergisiz telefon teklifi için detayları paylaştı. “Gençlerin ilk telefonlarından vergi alınmayacak” diyerek şu sözleri vurguladı:

“10 GB HEDİYE İNTERNET!”

“Yüksek öğrenim gören gençlerimiz için bir defaya mahsus olacak şekilde bilgisayar ve cep telefonu alımında vergi muafiyeti uygulayacağız. Buna ek 10 GB ücretsiz internet hesapları tanımlayacağız.”

Vergi muafiyeti uygulandığında piyasada satışı yapılan en pahalı telefon markaları arasında yerini alan iPhone'da durum ne olacak? araştırılmaya başlandı. iPhone 11, 12, iPhone 14 ve Pro modellerinde vergisiz satış rakamları gözle görülür şekilde azaldı.

TELEFON FİYATLARI YARI YARIYA DÜŞÜYOR!

cumhurbaskaninin-vergisiz-akilli-telefon-mujdesi-vergisiz-iphone-ne-kadar-olacak.png

Telefon satışında belirli güncel fiyat üzerinden %10 TRT bandrol ücreti alınıyor. Bununla birlikte %1 Kültür Bakanlığı payı eklenerek toplam rakam üzerinden %50'ye yakın ÖTV alınıyor. Son olarak %18'lik KDV ile 4 farklı vergi diliminden geçirilerek telefon fiyatı oluşuyor.

Bu hesaplamalar dikkate alındığında vergi uygulaması kalktığında iPhone 14 modeli ne kadara denk geliyor? Hesaplar oldukça ilginç fiyatlar yarı yarıya düşüyor.

İPHONE 14 NE KADAR OLACAK?

iPhone 14 128 GB cep telefonu piyasa değeri 8.757 TL. ÖTV'si 4.727 TL. KDV'si ise 1.578 TL. TRT ve Kültür Bakanlığı payı 158 TL. Tüm bu rakamlar toplandığında iPhone 14 128 GB cep telefonu toplam satış bedeli 32.99 TL.

%50'ye yakın uygulanan vergi indirimi sonrası 32.999 TL olan cep telefonu 16.803 TL'ye denk geliyor. Henüz Eylül ayında satışa sunulan iPhone 14 ve buna benzeyen farklı cep telefon modelleri için fiyatlar yarı yarıya düşüyor.

iPhone 14 Plus 128 GB akıllı telefon satış fiyatı 36.999 TL. Vergisiz satış fiyatı ise 18.834 TL.

iPhone 14 Pro 128 GB akıllı telefonu satış modeli 4.199 TL. Vergisi satış rakamı ise 21.383 TL.