Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı! Deprem bölgesindeki sanayi tesislerine ayrıcalıklar tanınacak!

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı! Deprem bölgesindeki sanayi tesislerine ayrıcalıklar tanınacak!

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden etkilenmiş olan illere destekler sağlanmaya devam ediliyor. Bu kapsamda bölgede yer alan sanayi tesisleri için de harekete geçildi. İşte ayrıntılar…

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından deprem bölgesinde yer alan iller için çeşitli kararlar alınmaya devam ediliyor. Bu kapsamda öncelikli olarak deprem konutlarının inşaat süreçleri için planlamalara devam edilirken bugün sanayi tesisleri için de ayrıcalıklı kararların alınmış olduğu açıklandı.

Olağanüstü Hal Kapsamında Sanayi İşyerlerine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’nin yeni sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre deprem felaketinden etkilenen yerlerde sanayi alanı oluşturulabilecek olan yerlere bakanlıkların karar verebilecekleri belirtildi. Gerekli izinlerin alınması ve imar planı değişikliklerinin yapılmasının hemen ardından ilgili alanlarda inşaat faaliyetlerine başlanabileceği ifade edildi. Deprem bölgelerinde hizmet veren sanayi işletmecilerine kredi kullandırılabileceği de yeni kararnamede yer alan başlıklardan birisi oldu.

BORÇLANDIRILACAKLAR!

Resmi Gazete’nin yeni sayısında yayımlanmış olan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında deprem bölgelerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan ya da yaptırılacak olan sanayi iş yerleri, hak sahiplerine borç karşılığında verilecek. Yıkıcı depremlerden etkilenen sanayiciler için belirlenecek olan sanayi iş yerlerinin konumlarına ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın iş birliği içerisinde karar verilecek.

BOŞ ALANLAR KİRALANABİLECEK!

cumhurbaskanligi-kararnamesi-yayimlandi-deprem-bolgesindeki-sanayi-tesislerine-ayricaliklar-taninacak-2.jpg

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenecek olan hasar tespit raporu göz önünde bulundurularak kullanılabilir olduğuna karar verilmiş olan boş sanayi iş yerleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kiralanabilecek. Kiralanan sanayi iş yerlerinde, iş yerleri yıkılan ya da ağır hasar almış olan sanayi işletmelerine alt kiralama yolu ile hizmet verilebilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgili iş yerlerinin kira bedellerine ve bedellerin tahsilatlarına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisine sahip olacak.

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden etkilendiğine karar verilen 11 ilde bulunan sanayi sitelerinin üstyapı ve altyapı tesislerinin tamamı ile ihtiyaç duyulan mimarlık ve mühendislik hizmetleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kredilendirilebilecek. Söz konusu kredilendirme desteğine ilişkin ayrıntılar, ilgili bakanlık tarafından belirlenecek ve kamuoyu ile paylaşılacak.