Demir ithalatı ve ihracatı İDİS ile takip edilecek!

Demir ithalatı ve ihracatı İDİS ile takip edilecek!

İnşaat demiri üreten ya da ithal edenler ile toptancı, ihracatçı, bayi, yapı müteahhitleri ve tüccarlara karşı harekete geçen Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni sistemi açıkladı. İşte ayrıntılar…

Üretim sektörü başta olmak üzere hizmet sunan tüm sektörlerde işlerin kontrolü, mağduriyetlerin önlenmesi ve daha birçok amaç ile hareket eden Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni bir kararın alınmış olduğunu duyurdu. Söz konusu kararın 16 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak resmen yürürlüğe girmiş olduğu ve demir sektörünü direkt olarak ilgilendirdiği öğrenildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yönetiminde verilen ve Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak resmen yürürlüğe giren yeni karara göre Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yeni bir sistem kuracak ve sistem kapsamında üretici veya ithalatçı tarafından inşaat demirine güvenlikli etiket veya güvenlikli işaret uygulanması, imalat faaliyetleri ile ilgili temel verilerin izlenmesi, verilerin sisteme aktarılması ve takip edilmesi gibi işlemler kolay bir şekilde yapılabilecek.

İDİS’İN DETAYLARI BELLİ OLDU!

demir-ithalati-ve-ihracati-idis-ile-takip-edilecek.png

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Resmi Gazete’nin 16 Mart 2023 tarihli sayısında yayımlamış olduğu İDİS uygulama tebliğine göre ilgili alanda faaliyet gösteren tüm noktaların kontrolü amacı ile yeni bir sistem kurulacak. “İDİS” olarak adlandırılacak olan sistem, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak. Açılımı “İnşaat Demiri İzleme Sistemi” olarak duyurulmuş olan İDİS sayesinde; demir üretim faaliyetleri ile ilgili temel veriler izlenebilecek ve ilgili verilerin sisteme aktarılması, üretici, toptancı, bayi, tüccar, ithalatçı, ihracatçı, inşaat kullanım ve laboratuvar deneyleri dahil olmak üzere teslim işlemlerinin izlenmesi ve takip edilmesi mümkün olacak.

Darphane ilgili verileri Ticaret Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile paylaşacak. Böylelikle İDİS dışında inşaat demiri üretimi, ithalatı, ihracatı, satışı, alışı ve kullanımı kesinlikle yapılamayacak.

1 OCAK 2024’TEN SONRA SATILAMAYACAK!

Yayımlanan tebliğe göre bugün itibari ile stoklarında güvenlikli etiket ya da güvenlikli işareti olmayan inşaat demiri bulunduran üreticiler ve ithalatçılar, 1 Ocak 2024 tarihi itibari ile bulundurmayanlar ise 31 Ocak 2024 tarihinden sonra ilgili stoklarını satışa sunamayacaklar.