Deprem anında çocuğumu nasıl korurum, ne yapmalıyım?

Deprem anında çocuğumu nasıl korurum, ne yapmalıyım?

Türkiye'de Ulusal yas ve deprem bölgelerinde OHAL ilan edilmesine neden olan deprem dünyada gündem olurken Türkiye'nin ikinci büyük depremi yüreklerin dağlanmasına neden oldu.

Kahramanmaraş merkezli deprem büyük bir yıkıma neden olurken tüm Türkiye'yi derinden etkileyen deprem büyük bir can kaybına neden oldu. Kahramanmaraş merkezli deprem beraberinde 10 ili daha etkisi altına alırken depremden geriye acılı görüntüler kaldı. Birçok kişi yakınını kaybederken enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları depremin beşinci günü devam ediyor.

Türkiye'de Ulusal yas ve deprem bölgelerinde OHAL ilan edilmesine neden olan deprem dünyada gündem olurken Türkiye'nin ikinci büyük depremi yüreklerin dağlanmasına neden oldu. Deprem bölgesinden gelen acılı haberler vatandaşların kalbinin ağrımasına neden olurken yaşanabilecek bir sonraki deprem için önlemler alınmaya başlandı.

DEPREMDE ÇOCUĞUMU NASIL KURTARIRIM?

Deprem bölgesinde olan vatandaşlar ve özellikle de büyük bir depremin yaşanacağı söylenen İstanbul için deprem uyarısı yapılırken vatandaşlar önlemlerini almaya başladı. Özellikle kendilerini ve çocuklarını nasıl koruyabileceklerine dair araştırmalar yapılmaya devam ediyor. Peki deprem anında neler yapmalıyız, depremde çocuğumuzu nasıl koruruz?

Çocuklarınızı depremden korumak için ilk olarak onları psikolojik olarak bu duruma alıştırmanız gerekiyor. Depremin doğal bir olay olduğunu ve bu durumun kimse yüzünden gerçekleşmediğini açıklayın. Deprem anında hazırlıklı olmak için kaçış stratejisi ve planlama yapın.

DEPREMDE NE YAPMALIYIM?

Deprem sırasında evinizde mahsur kalmanız durumunu düşünerek planlama yapmalısınız. Çocuklarınız ve eşinizi alarak nereye saklanmaları gerektiği durumunu en mantıklı olacak şekilde anlatmalı ve plan yapmalısınız. Deprem anında sağlam bir masa ve yatağın yanı en güvenlisi olacaktır. Özellikle de kapı, dolap ve camlardan kesinlikle uzak bir yere saklanmanız gerekmektedir.

Çocuklarınızı alarak onlara nereye saklanmanın neden daha mantıklı olduğunu belirtmeli ve saklanacakları alanı belirleyerek deprem anını önceden planlamalısınız. Deprem anını daha iyi anlamak ve panikle başa çıkmak amacıyla öncesinde bir deprem tatbikatı yapınız. Deprem tatbikatı olaylara önceden hazırlıklı olmanız için en önemli olacaktır.

Stres deprem sırasında en tehlikelisidir. Bu nedenle birkaç deprem tatbikatı yaparak depreme planlı yakalanmak hayatta kalma olasılığını çok daha yükseltecektir. Ayrıca kolay ulaşılabilecek bir yere deprem çantası koymalı ve telefonlarınızın şarjının tam olduğundan emin olunuz.