Depremden sonra iki bölge için acil taşıma kararı çıktı!

Depremden sonra iki bölge için acil taşıma kararı çıktı!

Depremden en çok etkilenen ve fay hattı üzerinde yer aldığı tespit edilen iki bölge için taşıma kararı çıktı. Açıklamalar yetkililerden peş peşe geldi.

Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından bölgenin yeniden inşasına ilişkin de gerekli incelemeler başladı. Bazı şehir merkezlerinin ve ilçelerin fay hattı üzerinden geçiyor olması, uzmanların deprem sonrasında bildirdiği ilk olaydı. Bunu dikkate alan yetkililer, şehrin ve ilçelerin taşınmasına ilişkin karar vermeye başladı.

Yaşanan deprem felaketinin ardından Adıyaman’da şehirleşmenin yanlış olduğu ve fay hattı üzerine kurulduğu iddiaları dolanmaya başlamıştı. Aynı iddia Gaziantep ilinin Nurdağı ilçesi için de yapıldı. Bu iddiaları dikkate alan yetkililer, bölgede inceleme başlattı. Adıyaman ve Nurdağı için karar ise bugün verildi.

ADIYAMAN KUZEYE KAYIYOR

depremden-sonra-iki-bolge-icin-acil-tasima-karari-cikti-2.jpg

Adıyaman’daki çalışmalara ve yeniden şehirleşmeye ilişkin ilk açıklama Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç’tan geldi. Şehrin kuzeye kaydırılarak kurulacağını bildiren Dr. Kılınç, tarım arazilerini kullanmadan bir şehirleşme planlandığını bildirdi. Dr. Kılınç’ın açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:

“İnşallah şehri yeniden kalkındırma noktasında özellikle kuzeyde, dağın eteğinde TOKİ inşallah yeni konutlar inşa etmeyi düşünüyor. Yani en azından şu an 30 bin, 50 bin konut düşünülüyor. Daha önce de zaten şehri oraya taşıyalım diye planlamamız vardı. Buraları tarım arazileri. Mümkün mertebe tarım arazilerini kullanmadan jeolojik olarak daha sağlam olan yerlere geçmekte yarar var. Şu anki planlama bu.”

NURDAĞI’NDA FAY HATTI DİKKATE ALINACAK

Gaziantep’in Nurdağı ilçesinin koordinatör valisi olarak bölgedeki görevini sürdüren Şırnak Valisi Osman Bilgin ise, bölgenin tamamının taşınacağına ilişkin çıkan haberleri yalanladı. Sadece fay hattı üzerindeki bölümün kaydırarak şehrin yeniden kurulacağını bildiren Vali Bilgin, şu an için planlamanın bu olduğunu belirtti. Osman Bilgin’in açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:

“İlçe merkeziyle ilgili yapılan tespitlerde yüze 20'si hariç binaların ya ağır hasar ya yıkık ya da az hasarlı olduğu yapılan tespitlerden anlaşılmakta. Orada sanki şehir merkezini alıp başka bir ile taşıyacakmış gibi anlamışlar, öyle değil. İlçe merkezinin kendi alanında değil hemen yanında veya yakınında bulunan fay hattından uzak bir alana taşınması söz konusu.”