Depreme dayanıksız binaların ortak özelliği bu! Binanızın altında bu dükkan varsa dikkat!

Depreme dayanıksız binaların ortak özelliği bu! Binanızın altında bu dükkan varsa dikkat!

Deprem yönetmeliği ile ilgili çalışmalar altında yapılan düzenlemelerde dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı. Bina altındaki dükkanlar arasında eğer bu dükkanlar varsa dikkat edilmesi hususunda uyarılar yapıldı.

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremlerin ardından binaların altındaki dükkanlar nedeni ile oluşan sıkıntılardan kaynaklanan yıkımlarla birlikte vatandaşlar arasında bina altı dükkan olan yerler hakkında önemli ayrıntıları araştırmaya koyuldu.

izmir-deprem-aa.jpg

Depreme dayanıksız binaların ortak özelliği bu! Binanızın altında bu dükkan varsa dikkat!- Kahramanmaraş merkezli peş peşe depremler ve ardından gelen Hatay depremleri ile Türkiye'de adeta asrın felaketi yaşandı. Can kaybı sayısı günden güne artarken binlerce konut, ev, iş yerleri yerle bir oldu. Yaşanan bu facianın ardından ev sahipleri ve kirada yaşayanlar için en önemli konu dayanıklı bir bina üzerinde yaşayıp yaşamadıkları oldu.thumbs-b-c-ca37d3cae30c80285d38321f2b7949d9.jpg

ALTINDA FIRIN OLAN BİNALAR

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri tarafından yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonucunda dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde duruldu. 'Binanın altında mesela diyelim ki 15 yıl önce fırın vardı. Şimdi fırın yok ama mesela market var, dikkat' denilerek uyarılara başlandı ve yıkılan binaların genellikle hep eski binalardan oluştuğu vurgulandı.thumbs-b-c-b26d4d95d19d972342568b4398c15789.jpg

BİNALARDA BU GÖRÜLÜYORSA DİKKAT!

Bina altında asma katlı dükkan olan binalarda ağır hasarlar olduğunun gözlemlendiğini ve aynı müteahhidin yaptığı biri bodrumlu, diğeri bodrumsuz binadan bodrumlu olanın yıkılmadığını, bodrumsuz olanın yıkıldığını veya ağır hasar aldığını belirten mühendisler bina yapımı ayrıntılarına da dikkat çekti.

Binalarının öncelikle kolonlarında, kirişlerinde gözle çatlak görüyorlarsa ya da kolonlara çivi çaksınlar betona çivi çaktığında hızı bir şekilde içine doğru gidiyorsa beton kalitesinde bir sıkıntı var.

Mühendisler ayrıca bina altı dükkanların ne ile ilgili açıldığının araştırılması gerektiği üzerinde durarak, 'Binanın altında mesela diyelim ki 15 yıl önce fırın vardı. Şimdi fırın yok ama mesela market var. Yüksek sıcaklık üreten hem pizzacı ya da ısıtmayla yapılan işler var ya restoran gibi. Bu binaların da incelenmesi gerekiyor. Betonu ısıtıyorsunuz devamlı. Bunlara dikkat edilmesi lazım. Yine eski, asma katlı dükkanlar olan ticari yerlerinde gözden geçirilmesi lazım' ifadelerini kullandılar.