Depremzedelerin Mağduriyeti Devam Ediyor! Fırsatçılar Vakit Kaybetmiyor!

Depremzedelerin Mağduriyeti Devam Ediyor! Fırsatçılar Vakit Kaybetmiyor!

Kahramanmaraş depreminin ardından insanlar canlarını kurtarma derdinde iken birçok vicdansız ise, depremden etkilenen vatandaşlarımızın eşyalarını çalma girişiminde bulunuyor.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremden hayatı kurtaran vatandaşlarımız ise, evlerini kaybetti ve soğuk hava şartlarında yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

Vatandaşlarımız zor şartlar altında yaşam mücadelesi vermeye çalışırken birçok vicdansız ise, yağmacılık yaparak marketlerdeki ürünleri ve vatandaşlara verilen temel ihtiyaç malzemelerini çalmaya devam ediyor. Marketlerdeki temel ihtiyaç ürünleri, birçok depremzede tarafından da yardımlar ulaşana kadar zaruri nedenlerden dolayı alındı. Ancak, bazı kişiler marketlerdeki beyaz eşyalara kadar tüm ürünleri araçlarına yükleyerek çaldı.

EV FİYATLARINDA ARTIŞ

firsatcilar-yine-is-basinda-deprem-sonrasi-15629270-2251-amp.jpg

Depremden etkilenen bölgelerden kaçan vatandaşlarımız, depremin etkilemediği illere gitmeye başladı. Bu iller arasında yer alan Elazığ’da ise bazı ev sahipleri, kiralık durumunda olan evlerine fahiş fiyat zamları gerçekleştirdi. Önceden 800 TL gibi bir fiyata ilanda olan kiralık evler, deprem bölgelerinden kaçan vatandaşların Elazığ’ı tercih etmesi ile 4 bin TL’ye kadar çıkartıldığı görüldü. Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’dan depremzedeler Elazığ’a gitmeye başladı. Vatandaşlar tarafından büyük tepkilere neden olan fahiş kira artışları yetkililer tarafından dikkate alındı.

VALİLİK İNCELEME BAŞLATTI

Elazığ Valiliği, yapılan şikayetler neticesinde incelemeler başlattı. Elazığ Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; ‘’Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası ilimizde ev kiralarında fahiş fiyat artışı yapıldığı gözlemlenmiştir. Vatandaşlarımızın fahiş fiyat artışı ile ilgili şikayet başvurularını Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi (e-Devlet) üzerinden, diğer elektronik başvuru yöntemlerini kullanarak başvurabilirler. Ayrıca Ticaret İl Müdürlüğümüze de şikayette bulunabilirler.’’ Tuban Kaya isimli bir vatandaş ise, meydana gelen kira artışları ile ilgili şu açıklamaları yaptı; ‘’Depremden sonra Malatya’dan depremzedeler Elazığ’a geldi. Dolasıyla bir kalabalık oldu. Bir duyduk ki kiraları 4 bin liraya çıkarmışlar. 800 liradan 4 bin liraya çıkması, el insaf. Bu kadar fırsatçılık ve zalimlik olmaz. Allah rızası için valilik el atsın. Gelenler, canını kurtararak geldi. 3-4 bin lira yapması vicdana sığar mı? Maalesef 800 lira olan kirayı 4 bin liraya çıkartılar.’’