Domates ve Biber dışarıya ucuz bize 2 katı! Domates 30 TL, Biber 100 TL...
Türkiye'deki cari açık artışı ile birlikte üretici zor günler yaşarken temel gıda üretim ürünlerine ilişkin olarak ihracat artışı rekoru dışarıya satılan ucuz domates ve biber iç piyasada arz talep dengesizliği nedeni ile adeta fiyat farkına uğruyor.
Türkiye'deki ithalat artışının yanı sıra en çok ihraç edilen ürünlerin başında yine tarım ürünleri geldi. Batı Akdeniz Bölgesi'nin 100 günlük ihracatında, domates yüzde 33 artış ve 115 milyon 834 bin dolar gelirle sanayiden madene tüm sektör ve ürünleri geride bıraktı. İkinci sıradaki biber yüzde 47 artışla, 89 milyon doları aştı.
Domates ve Biber dışarıya ucuz bize 2 katı! Domates 30 TL, Biber 100 TL... - Türkiye'deki iç piyasada ise geçtiğimiz günlerde sivri biberin pazar tezgahlarında 500 ile 100 TL'leri bulduğu domatesin senne içerisinde 30 TL'lerin üzerine çıktığı vatandaşların belini bükmüştü. Et hayal olurken sebzeye de uzaklaşan vatandaş isyan ederken ihracatta ise rekor seviyeler görüldü.
BİRİNCİ SIRADA DOMATES İKİNCİ SIRADA İSE...
Batı Akdeniz Bölgesi’nin 100 günlük ihracatında, domates yüzde 33 artış ve 115 milyon 834 bin dolar gelirle sanayiden madene tüm sektör ve ürünleri geride bıraktı.
İkinci sıradaki biber yüzde 47 artışla, 89 milyon doları aştı. İki ürün yaklaşık 756 milyon dolarlık toplam ihracatın yüzde 29’unu, yaş meyve sebze sektörünün ise yüzde 68’ini oluşturdu. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre Antalya, Isparta ve Burdur’un ihracatı, 11 Nisan itibarıyla yüzde 1,3 artışla 756 milyon dolara ulaştı.
Yüzde 63’ünü tarım sektörünün oluşturduğu ihracatta sektör bazında yaş meyve ve sebze ürünleri, ürün bazında ise domates ilk sırada yer alıyor. 1 Ocak- 11 Nisan tarihleri arasındaki bu yılın ilk 100 gününde yaş meyve sebze sektörü ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 299 milyon 237 bin dolara ulaştı. Bu ihracatın 248 milyon 368 bin dolarını yaş sebzeler, 41 milyon 650 bin dolarını yaş meyveler, 9 milyon 125 bin dolarını turunçgiller oluşturdu.
115 MİLYON DOLARI AŞTI
Sebze ihracatı yüzde 36’ya yakın büyürken, bölge ihracatında tekstilden elektrik-elektroniğe, madenlerden kimya sektörlerine tüm sektörler içinde ürün bazında domates ilk sırayı aldı, biber ise en çok ihracatı yapılan ikinci ürün oldu.
Bu yıl 11 Nisan’a kadarki süreçte bölgeden yüzde 33’e yakın artışla 115 milyon 834 bin dolarlık domates ihraç edildi.
İHRACAT NEDEN ARTTI?
2022 yılı toplamında ise ürün olarak 173 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmişti. Tüm kalemler arasında ürün bazında ikinci sıradaki biber ihracatı ise bu yıl yüzde 47 artışla, 89 milyon doları aştı. 2022’deki toplam biber ihracat geliri ise 142 milyon dolar olmuştu.
BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bu yıl sebze ihracatında ciddi orandaki artışa dikkati çekerek, bu artıştaki etkenlerin başında BAİB yönetimi olarak ciddi pazarlama faaliyetleri yürütmelerinin geldiğini söyledi.
İkinci etken Avrupa’daki kötü hava şartlarını gösteren Çavuşoğlu, üçüncü olarak uygulanan ambargolar nedeniyle Rusya’ya ihracatta ciddi artış yaşandığını söyledi.