Döviz bürolarının yüzde 78’i kaçak

Döviz bürolarının yüzde 78’i kaçak

DEMAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Tunçer, yaptığı açıklamada, döviz bürolarının %78’inin yasal olmadığını kaydetti.

Değerli Maden Taş ve Döviz Piyasası Kurum ve Kuruluşlar Derneği (DEMAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Tunçer, döviz büroları hakkında AA’ya açıklamalarda bulundu.

Tunçer, Türkiye genelinde Hazine’den izin alarak resmi şekilde faaliyet gösteren 830 döviz bürosu bulunduğunu dile getirdi. Erdal Tunçer, ülke genelindeki 830 döviz bürosunun 450’sinin İstanbul’da olduğunu, onun dışında hiç yasal döviz bürosu bulunmayan illerin bile olduğunu aktardı.

Başkan Tunçer, Hazine tarafından izin alarak açılmış tam 830 döviz bürosu bulunduğunu dile getirdi. Hazine’den izin ve yetki alınmadan döviz bürosu açılamayacağını belirten Tunçer, buna rağmen ülkedeki toplam döviz bürosu sayısı 3 bin 830 dedi. Bir bakıma ‘her 5 döviz bürosundan 4’ü kaçak’ diyebiliriz.

DEVLETİN MİLYONLARCA LİRA VERGİ KAYBI VAR

Erdal Tunçer konuşmasında, dernek olarak bu konuyu belediyelere, savcılıklara taşıdıklarını şikâyet ettiklerini söyledi. Ancak istedikleri sonucu alamadıklarını ifade etti.

Yasal olmayan döviz bürolarının kaçak personel de çalıştığını dile getiren Tunçer, "Mesela bizler her yıl yetkili müessese vergi harcı ödüyoruz. Bu rakam ortalama 30 bin lira. Bu her yıl ödenmesi gereken mecburi tutar. 3 bin döviz bürosu bunu ödemiyor. Yani 90 milyon lira kayıp buradan var. Onun dışında kurumlar vergisi, gelir vergisi vermiyorlar. Yani onları da hesapladığımızda kaçak döviz büroları yüzünden devletin her yıl yüz milyonlarca lira vergi kaybı var." İfadelerini kullandı.