ENAG verileri belli oldu! İşte Türkiye'nin yıllık enflasyon oranı: Yüzde 100'ün üzerinde
Türkiye zorlu bir yılı tamamlayıp ekonomik kriz ile boğuşurken Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) mart ayı içerisine girildiğinde yıllık enflasyon oranını mart ayı bazında açıkladı. Yüzde yüzün üzerinde olduğunu belirleyerek net rakamı milyonlarla paylaştı.
Türkiye'deki bir çok besin kayynağı, işçi ücretleri, memur ve emeklii zamları ve maaşları enflasyon hesabı üzerinden yapılırken yıllık ve ay ay olmak üzere ENAG verileri bu konudaki verileriyle ülkede önemli bir yere sahip. Bu anlamda yapılan çalışmalar sonucunda ENAG'ın mart ayı yıllık enflasyon oranını belirlediği görüldü.
ENAG verileri belli oldu! İşte Türkiye'nin yıllık enflasyon oranı: Yüzde 100'ün üzerinde- ENAG'ın yayınladığı verilere göre tüketici fiyat endeksi (E-TÜFE) martta yüzde 5,08 arttı. Endeksteki yıllık artış ise yüzde 112,51 oldu. Ayrıca, ENAG, şubat ayında aylık enflasyonu yüzde 7,21, yıllık enflasyonu ise yüzde 126,91 olarak açıklamıştı.
Türkiye'nin en fazla nüfusa sahip olan büyükşehiri olan İstanbul'da ise durum aktarıldı. Buna göre, İstanbul Ticaret Odası'nın cumartesi açıkladığı verilere göre, İstanbul'da tüketici fiyatları Mart ayında yüzde 2,95 arttı.
Böylelikle veri setinde aylık enflasyon serisi 45. aya çıktı. Endekste bir önceki yılın martına göre değişim oranı yüzde 73,02 oldu.
Enflasyonun kur ve ithalat ihracat arası cari açık sebebi ile daha da artacağı ön görülürken Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Vedat Bilgin enflasyonda gerileme olduğu gerekçesi ile Asgari ücretliye ve memura henüz bir zam açıklaması olmadığını da belirtmişti.
Enflasyonun artış haberi ardından Bilgin ve hükümetten tersi yönde zam açıklamaları gelmesi bekleniyor.