Enerji Bakanı Fatih Dönmez'den doğalgaz açıklaması

Enerji Bakanı Fatih Dönmez'den doğalgaz açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'de kurulan doğalgaz dağıtım merkezi kurma çalışmalarında sona gelindiği bir yılda ilk ticareti başlatmayı hedeflediklerini belirtti.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez'den doğalgaz açıklaması - Enerjide tam bağımsız Türkiye yolunda Karadeniz doğalgazı Mart ayında konutlara nakledilecek. Trakya'da kurulacak enerji üssüyle dünyanın önemli geçiş güzergahı bölgemiz Avrupa'nın ihtiyacını karşılayacak potansiyele yükseldi. Arz fazlası satışla ciddi gelir elde edilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 'Güney Gaz Koridoru 9. Danışma Kurulu Toplantısı' ardından basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'na (TANAP) Bakan Dönmez, hat üzerinden Avrupa'ya 20 milyar metreküpe yakın gazın sevk edileceği bilgisini paylaştı.

'TANAP'IN KAPASİTESİ 2 KATINA ÇIKARILACAK

Dönmez, Türkiye'ye TANAP'la yaklaşık 20 milyar metreküp gaz sevki yapılacağını belirterek, 'TANAP'ın kapasitesinin 2 katına çıkartılmasıyla ilgili bir görüş birliği var. Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor. Tabii sahanın geliştirilmesi gerekiyor. Yani üretimin artırılması gerekiyor. İnşallah 3-4 yıl içerisinde bu kapasite artışı gerçekleşmiş olacak. Bu sayede hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nın arz güvenliğine katkı sağlanmış olacak.' dedi.

Türkiye ile Azerbaycan'ın enerjide ilişkisi TANAP projesiyle sınırlı olmadığına vurgu yapana Dönmez, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının istenildiği noktaya geldiği, son yıllarda elektrik ticaretinin gündeme geldiğini söyledi.

Azerbaycan'dan elektrik getirilerek, yeni dönemde de Azerbaycan Hazar kıyısındaki rüzgar potansiyeli değerlendirilerek planlı yatırımlara değinen Dönmez, üretilecek yenilebilir enerjiyi Türkiye üzerinden Avrupa'ya transferi gündemde olduğunu, müzakere edilen konu başlıkları arasında yer aldığını belirtti.

TÜRKİYE'DE DAĞITIM VE TİCARET MERKEZİ ÇALIŞMALARI

Avrupa'ya gaz transferi ve akabinde gaz ticariyle ilgili Dönmez, 'Son yıllarda kendi arz güvenliğimizi sağlama almak için altyapı çalışmalarını yaparken bir taraftan da Avrupa ülkelerine gaz transferi ve akabinde gaz ticareti yapacak bir noktaya doğru gidiyoruz. Bununla alakalı müzakereleri buraya katılan ülke temsilcileriyle de yaptık. Görüştüğümüz yetkililer, bu projemize destek vereceklerini ifade etti. Türkiye'de bir dağıtım merkezi ve ticaret merkezi kurma ile alakalı çalışmalarımızda son noktaya geldik. Hedefimiz bir yılda orada da ilk ticareti başlatmak.' ifadelerini kullandı.

Türkiye Petrolleri (TPAO) ile Azerbaycan Devlet Şirketi SOCAR arasında özellikle Hazar bölgesinde bazı sahalarda geçmişten günümüze gelen ortak projeler bulunuyordu. Son haftalarda farklı sahada da görüşmeler devam edilmektedir.