Enkaz altından çıkarılan kişiye ne zaman su verilir? Enkaz altında en fazla kaç saat kalınabilir?

Enkaz altından çıkarılan kişiye ne zaman su verilir? Enkaz altında en fazla kaç saat kalınabilir?

Crush sendromu, enkaz altından çıkarılan kişiye ne zaman su verilmesi gerektiği ve enkaz altında en fazla ne kadar süre hayatta kalınabileceği merak konusu oldu. İşte konu başlıklarına ilişkin ayrıntılar…

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından toplamda 10 ilde kurtarma çalışmaları ve enkaz kaldırma çalışmaları yoğun olarak devam ederken depremden etkilenen ya da fiziksel olarak etkilenmemiş olsa da psikolojileri alt üst olan birçok vatandaş arama motorlarında sıklık ile depreme yönelik sorgulamalar yapmaya başladı.

Enkaz altlarında kalmış vatandaşlara bir umut sağ olarak ulaşmaya çalışan yetkili ekipler çalışmalarını yürütmeye devam ederlerken vatandaşların kurtarıldıktan ne kadar süre sonra su içebilecekleri, enkaz altlarında en fazla ne kadar dayanabilecekleri gibi konu başlıkları merak edilmeye başlandı. Peki, uzmanlar enkaz altında kalan depremzedelere ilk anda su verilmesi hakkında neler söylüyorlar? Bir kişi göçük altında en fazla ne kadar sağ olarak kalabilir?

ENKAZ ALTINDA EN FAZLA KAÇ GÜN SAĞ OLARAK KALINABİLİR?

enkaz-altindan-cikarilan-kisiye-ne-zaman-su-verilir-enkaz-altinda-en-fazla-kac-saat-kalinabilir-2.jpg

Enkaz altında kalan insanların yaşam süreleri, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Çökmenin meydana geldiği anda yapının hangi noktasında bulunulduğu, su ve havaya olan erişim imkanı, iklim koşulları, psikolojik durumlar, ek rahatsızlıklar ve daha pek çok faktör, enkaz altında yaşam süresini doğrudan etkilemektedir.

Enkaz altında kalan vatandaşlara ilk 24 saat içerisinde müdahale edilmesinin hayati önem taşıdığını belirten uzmanlar, gerekli şartların oluşması durumunda ilerleyen günlerde de vatandaşların sağ olarak çıkarılabileceklerine dikkat çekti. Nitekim Kahramanmaraş depreminin üzerinden 178 saat geçmesinin ardından 4 yaşındaki bir kız çocuğuna sağ olarak ulaşılabildi.

ENKAZ ALTINDAN ÇIKARILDIKTAN NE KADAR SÜRE SONRA SU TÜKETİLMELİDİR?

Enkaz altında kalındığı durumlarda Crush (ezilme) sendromu görülebilmektedir. Günlerce aç ve susuz kalmış olan kişilere anında su verilmesi, fiziksel açıdan birçok sağlık problemini tetikleyebilmektedir. 72 saat boyunca susuz kalan birinde birtakım böbrek sorunları baş gösterir. Bu sebep ile depremzedeye su verilmeden önce mutlaka tıbbi taramaların yapılması, organ yetmezliğini tetikleyebilecek hareketlerden uzak durulması gerekmektedir.