EPDK 119 şirkete şarj ağı işletmeci lisansı verdi!

EPDK 119 şirkete şarj ağı işletmeci lisansı verdi!

Elektrikli otomobil pazarının giderek büyüdüğü şu günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yeni bir karara daha imza attı. İşte EPDK’nın yeni kararına ilişkin ayrıntılar…

Son yıllarda benzinli ve dizel araçların üretimlerine yönelik baskıcı politikaların uygulanmaya başlanması, elektrikli otomobil kullanımlarının artmasına aracılık etti. Sıfır karbon hedefinde önemli kararlar alan ülke yönetimleri, araç üretici firmaların üretim bantlarında daha çok elektrikli otomobil modellerinin gözlenmesi gerektiğine işaret etti. Bu politika doğrultusunda elektrikli otomobil pazarı giderek büyümeye devam ederken ülkemizde de yerli ve doğuştan elektrikli otomobil Togg için geri sayıma başlandı.

Tam 5 yıl önce Türkiye’nin mobilite ekosistemini oluşturmak hedefi ile yola çıkan ve bu doğrultuda da 29 Ekim 2022 tarihinde Togg’un seri üretimine başlayan yerli firma, Türkiye adına büyük bir adım atmış oldu. Ülkemizde de son dönemlerde giderek artan elektrikli otomobil kullanımının Togg ile birlikte daha da üst seviyelere çıkması hedeflenirken Togg’dan hareket ile elektrikli otomobiller için altyapı oluşturulmaya başlandı.

Elektrikli otomobil kullanıcılarının şarj istasyonlarına erişimlerinin kolaylaştırılması adına Togg ile birlikte birçok bölgeye şarj istasyonları kurulurken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan yeni bir karar geldi. EPDK, aralarında elektrikli otomobil devi Tesla’nın olduğu birçok firmaya lisans verdiğini açıkladı.

119 FİRMAYA O HAK VERİLDİ!

epdk-119-sirkete-sarj-agi-isletmeci-lisansi-verdi.png

Elektrikli otomobil pazarının büyümesi ile birlikte yeni kararlara imza atan EPDK, son kararını kamuoyu ile paylaştı. Kurum, aralarında Tesla’nın da bulunduğu 119 şirkete elektrikli araçlar için şarj ağı işletmeci lisansı verildiğini duyurdu. Verilen lisanslar ile birlikte ilgili şirketler ülke genelinde şarj istasyonları kurma hakkına sahip olmuş oldu.

EPDK’DAN AÇIKLAMA GELDİ!

119 firmaya şarj istasyonu açma hakkı veren EPDK, Türkiye’nin elektrikli otomobil pazarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum, söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’deki şarj hizmeti verilen elektrikli araç şarj noktalarının 3 bin 82 tanesini yavaş yani AC, 646 tanesini ise hızlı yani DC şarj noktaları oluşturmaktadır. Trafiğe kayıtlı bulunan elektrikli araç sayısına bakıldığında ise 2021 yılının sonunda 7 bin 94 adet olarak açıklanan sayının, 2022 yılının sonunda 14 bin 896’ya ulaştığını görüyoruz.”