EYT düzenlemesiyle emekli olacakların ne kadar maaş alacağı belli oldu!

EYT düzenlemesiyle emekli olacakların ne kadar maaş alacağı belli oldu!

EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesi için sadece son iki adım kaldı. Cumhurbaşkanı onayına çıkan EYT düzenlemesinin kapsamı ortaya çıkarken; ortaya çıkan bir başka detay ise, alınacak ortalama maaşlar oldu.

Şubat ayının son günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşmeleri tamamlanan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, resmen onaylandı. Yasalaşma işlemi tamamlanan EYT’de son adım olan yürürlüğe girme işlemi kaldı. Bu kapsamda ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı gerekiyorken; yasa, onayın ardından Resmi Gazete ilamı ile yürürlüğe sokulacak.

EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesi için sadece son iki adım kalmışken, düzenlemeden yararlanacak olanlar da pek çok detayı merak etmeye başladı. Özellikle merak edilen detaylardan biri olan maaş tutarları da uzmanlarca hesaplandı. Ortalama olarak ortaya çıkan maaş rakamları dikkat çekerken; emekliliğin ardından çalışmak isteyenlerin sürecine ilişkin detaylar da belli oldu. İşte EYT düzenlemesinin tüm detayları…

İŞVERENLER, DEVLETTEN GEREKLİ DESTEĞİ ALACAK

eyt-duzenlemesiyle-emekli-olacaklarin-ne-kadar-maas-alacagi-belli-oldu-2.jpg

Bilindiği üzere 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigorta giriş olan, ancak değişen yasa nedeniyle yaşa takılan kişilerin emeklilik hakkı elde edeceği EYT düzenlemesi kapsamında, hem emekli olunup hem de çalışılabilecek. Başka bir deyişle, 8 numaralı kod ile işten çıkartılacak olan EYT’liler, kıdem tazminatını aldıktan sonra 30 gün içerisinde yeniden aynı işyerinde çalışmaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indiriminden yararlanabilecek. EYT kapsamındakilerin işten çıkartma işlemlerinde normal emeklilik prosedürleri izlenecekken; aynı zamanda işverenler kıdem tazminatı ödemeleri için Kredi Garanti Fonu’ndan destek alabilecek.

EMEKLİLER MAAŞLARINI NİSANDA ALMAYA BAŞLAYACAK

EYT kapsamında bir diğer konu ise, hiç kuşkusuz emekli maaşları. 2023 yılı itibariyle asgari emekli maaşı 5 bin 500 TL olduğu için bu tutarın altında emekli maaşı bağlanması söz konusu olamayacak. Mevcut sistemde prim ödeme gün sayısına, hizmet yılına, çalıştığı sigorta koluna ve kazancına göre aylıklar, EYT’liler için de aynı şekilde hesaplanacak. Bu kapsamda ortalama maaşları 8 bin 733 TL olması beklenen EYT emeklilerin, SSK’lıları için 7 bin 797 TL, Bağ- Kurluları için 5 bin 811 TL; Emekli Sandıklıları için ise 12 bin 389 TL ortalama maaş bağlanacak. Maaşlar yasanın bu ay yürürlüğe girmesi halinde nisan ayı itibariyle ödenecek.