EYT treni kaçanlar 60 yaşı beklemeyin! Fırsatı kaçırmayın bunu yapan 5 sene erken emekli olacak

EYT treni kaçanlar 60 yaşı beklemeyin! Fırsatı kaçırmayın bunu yapan 5 sene erken emekli olacak

EYT yasası meclise doğru yola çıkarken ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 sonrası olanlar için erken emeklilik formülü açıklandı. EYT'li olmayanlara müjde bazı özel şartlarla geliyor. SGK uzmanı erken emeklilik formülü verdi.

EYT treni kaçanlar 60 yaşı beklemeyin! Fırsatı kaçırmayın bunu yapan 5 sene erken emekli olacak - Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası için yıllardır süren mücadele sonucunda beklenen müjdeli haber sonunda gelmiş, EYT'liler zafer kazanmıştı.

1999 senesinden bu yana yaş şartı nedeni ile emeklilik hakkını kaybeden milyonlarca kişi büyük bir mücadele içerisine girişmişti. Asla çıkmaz gözü ile bakılan EYT yasası için yıllarca yapılan mücadele kapsamında ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişiler için yaş şartı kaldırılmıştı. Yasa kapsamına girmeyen kişiler ise hak mücadelesine girişti.

EYT YASASI MECLİSE GELİYOR! SGK MEVZUATI İLE ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası üzerinde çalışmalar tamamlanırken AK Parti tarafından yapılan son dakika açıklaması ile EYT'nin Pazartesi günü meclise gönderileceği ilan edilmişti. EYT'nin meclise geleceği tarih kesinleşirken EYT'yi kıl payı kaçıranlar ise erken emeklilik formülü araştırmaya başlamıştı. Süreçte bekleyen kişilere SGK uzmanı erken emeklilik formülünü açıkladı.

ERKEN EMEKLİLİK FORMÜLÜ NEDİR?

Türkiye'de mevcut yasal koşullar ile emeklilik hakkını elde etmek isteyen kişilerin aranılan prim, yıl ve yaş şartlarını taşıması gerekiyor. Yeni yapılan yasal düzenleme ile ilk işe giriş 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişiler için yaş şartı kaldırılırken ne yazı ki bu tarihi kaçıran kişilerin belirli yaş şartını taşıması gerekiyor.

eyt-tablosu.jpg

İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi için tüm yaş şartı kaldırılırken sonrası için ise 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 ve 1 Mayıs 2008 ile sonrası olmak üzere 2 farklı kademede kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 yaş şartı ile emeklilik hakkı verileceği belli oldu. Ancak bazı özel koşullar altında emeklilik hakkının erkene çekilmesi mümkün oluyor. avazturk.com sitesi olarak derlediğimiz bilgilere göre çalışan kadınlara erken emeklilik hakkı veriliyor. Engelli çocuğu olan kadın çalışanlar 5000 prim günü olan bir kadın sigortalının toplam prim gün sayısı dörtte bir oranında arttırılarak 6.250 güne yükseltiliyor.

Bu artırım için herhangi bir ödeme yapılmasına gerek olmuyor. Emeklilik hesaplaması 6.250 gün üzerinden yapılıyor. Bir başkasının bakımına ihtiyacı olan engelli çocuğu olan annelere artırım yapılan prim günü kadar aynı zamanda erken emeklilik hakkı da veriliyor. Bu şekilde anne 1.250 gün erken emekli olurken bu da emeklilik yılını 5 sene öne çekmesini sağlıyor. Böylelikle bu hakka sahip olan kadınlar normal emeklilik yaşını 5 sene erken çekmiş oluyor.