EYT'de Nisan ayında 100 kişiden 20'sine 7 Bin 500 TL maaş bağlandı! EYT'liler SGK'yı bekliyor
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)'liler için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları ile imzalanarak Resmi Gazete'de yürürlülüğe giren yasa akabinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'da emeklilik işlemleri başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en düşük emekli maaşını 5 Bin 500 TL'den 7 Bin 500 TL'ye yükseltmesinin ardından en düşük EYT'li maaşı da 7 Bin 500 TL'ye yükselmişti.

EYT'de Nisan ayında 100 kişiden 20'sine 7 Bin 500 TL maaş bağlandı! EYT'liler SGK'yı bekliyor- En düşük emekli maaşı 7 Bin 500 TL olan EYT'liler için emeklilik işlemleri için SGK'ya milyonlar akın etti. Ancak bir çoğu SGK'nın aşırı iş yoğunluğu sebebi ile emeklilik hakkını kazanamazken emekli olduğunu sanan ancak yanlış işlem sebebi ile emekli olamayan kişiler de olması ile büyük bir çıkmaz oluştu.
Nihayetinde EYT’nin yasalaşmasının üzerinden bir buçuk ay geçti ancak maaşlar bağlanamadı. EYT Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi, EYT’liler ve SGK çalışanlarının karşı karşıya getirildiğini söyledi.
Bu anlamda, EYT kapsamında emekli olabilmek için yaklaşık iki milyon kişinin başvuru yaptığını söyleyen EYT Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu başvuruları değerlendirmede yetersiz kaldığını kaydetti. EYT kanunu çıktıktan sonra aynı personel sayısı ile hizmet verilemeyeceğini belirten Lastikçi, önlem alınmamasını eleştirdi. Lastikçi, “Her ay yaklaşık 30-40 bin kişiye emeklilik işlemi yapan SGK, birdenbire 2 milyon kişinin emeklilik işlemini yapmaya başladı. SGK, bir yıldır ‘yasa çıkacak’ denildiği halde önlem almayan bir kurum” dedi.
EYT kapsamında emekli olabilmek için yaklaşık iki milyon kişinin başvuru yaptığını söyleyen EYT Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu başvuruları değerlendirmede yetersiz kaldığını kaydetti. EYT kanunu çıktıktan sonra aynı personel sayısı ile hizmet verilemeyeceğini belirten Lastikçi, önlem alınmamasını eleştirdi. Lastikçi, “Her ay yaklaşık 30-40 bin kişiye emeklilik işlemi yapan SGK, birdenbire 2 milyon kişinin emeklilik işlemini yapmaya başladı. SGK, bir yıldır ‘yasa çıkacak’ denildiği halde önlem almayan bir kurum” dedi.
EYT'LİLER ŞİMDİ DE PRİME TAKILDI
Toplumun her kesiminden EYT’lilerin kızgın olduğunu söyleyen Lastikçi, “Emeklilikte yaşa takılanlardan, emeklilikte prime takılanlara evrildik. Ortada bir hak kaybı var. Hakkı elden alan yasaların yeniden düzenlenmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
EYT’nin yasalaşma süreci öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği görüşmelere davet edilmediklerini hatırlatan Lastikçi, “Onlarca kez randevu talebinde bulunduk ama cevap verilmedi” dedi. EYT yasasının bir seçim yatırımı olduğunu söyleyen Lastikçi şunları kaydetti:
“Seçime kadar yatırım oluyoruz. Seçim öncesi ne yaptırdıysak yaptırdık sonrası çok zor. Herkesin derdi oy. Hem iktidara hem de muhalefete sesleniyoruz, biz vaatlerden bıktık. Beklentiye soktular insanları. Siyasete güvenimiz kalmadı. Sürekli vaatler verildi ve unutuldu sadece seçim zamanı hareketlendi, bu muhalefet partileri için de geçerli. Bizim için parti fark etmiyor hakkımızı vermeyene muhalifiz. Sorunu çözecek konumdalar. Kaynaklar yetersiz değil. Tercih sırasında vatandaş yok. Biz eğilmeden bükülmeden hakkımızı arıyoruz.”