EYT'liler için zil çaldı! Emeklilik başvuruları nereden ve nasıl yapılacak?

EYT'liler için zil çaldı! Emeklilik başvuruları nereden ve nasıl yapılacak?

EYT yasasının resmen yürürlüğe girmesinin ardından milyonlarca vatandaşın başvuru süreci başlamış oldu. Peki EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…

Temmuz 2022 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önderliğinde başlatılmış olan EYT düzenleme çalışmaları, Ocak 2023 tarihinde Meclis’in gündemine taşındı. 30 Ocak tarihinde Meclis Başkanlığı’ndan, 2 Şubat tarihinde ise TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu’ndan geçen yasa tasarısı, 1 Mart tarihinde de Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile 3 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren EYT yasası, milyonlarca vatandaşı harekete geçirdi. Kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıllık hizmet süresini tamamlamış olan ve 5 bin ila 5 bin 975 arasında prim günü bulunan vatandaşları kapsayan EYT yasasından yararlanarak emeklilik haklarına kavuşmak isteyen vatandaşlar, başvurularını nereden yapabileceklerini araştırmaya başladı. Ayrıca hali hazırda çalışır durumda olan EYT’liler de sürecin kendileri için nasıl işlediğini öğrenmeye çalıştı. Peki, EYT emeklilik başvuruları nereden yapılır?

EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

eytliler-icin-zil-caldi-emeklilik-basvurulari-nereden-ve-nasil-yapilacak-2.png

1999 yılının eylül ayında yürürlüğe giren ve geçtiğimiz güne kadar geçerliliğini koruyan sigorta kanunu, milyonlarca vatandaşın senelerdir mağduriyet yaşamasına sebep oldu. Kanunda yer alan yaş şartına takıldıkları için senelerdir emeklilik başvurusunda bulunamayan milyonlar, 3 Mart tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenleme ile büyük bir sevinç yaşadı. Emeklilik başvuru süreci resmen başlamışken birçok vatandaş başvurularını nereden yapabileceklerini araştırmaya başladı.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre EYT yasası kapsamında olan ve prim günü ile hizmet süresi şartını taşıyan vatandaşlar, emeklilik başvuruların hem e- devlet üzerinden hem de bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu İl/ İlçe Müdürlükleri aracılığı ile yapabilecekler. E- devlet sistemi üzerinden başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların, şifreleri ve T.C. kimlik numaraları ile sisteme giriş yapmaları ve arama çubuğuna “EYT” yazmaları yeterli olacak.

ÇALIŞAN EYT’Lİ İÇİN EMEKLİLİK BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

EYT kapsamında bulunan ancak halen çalışır pozisyonda olan vatandaşlar emekli olmak istedikleri takdirde SGK Müdürlüklerinden “emeklilik hakkı yazısı” alacak ve ilgili yazıyı işverenlerine teslim ederek sürecin başlamasını sağlayacak.