EYT'lileri ilgilendiriyor! Eksik primi olanlar da emekli olabilecek!

EYT'lileri ilgilendiriyor! Eksik primi olanlar da emekli olabilecek!

Yıllardır beklenen emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT yasası geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girmişti. Bu sayede 2 milyona yakın kişi emeklilik haklarına kavuştu. Şimdi ise eksik prime sahip olan kişiler için yeni bir müjde geldi.

Emeklilikte yaşa takılanlar, emeklilik hakkına kavuşmasının ardından bazı kişilerin eksik prim ve gün nedeniyle yasadan yararlanamaması çoğu kişiyi üzmüştü. Şimdi eksik prim ve gün nedeniyle yasadan yararlanamayacak olan kişiler de emekli olabilecek. Aynı zamanda maaşı geciken ETY’liler de avans müjdesinden yararlanacak. Şimdi haberimizin devamında EYT hakkında merak edilen her şey sizlerle…

Prim borcu olanlar da artık emekli olabilecek

Eskiden emeklilik için sadece gün ve primi doldurmak yeterli olmuyordu. Bunun yanında belirlenen belirli yaş kriterlerini uyulması da isteniyordu. Bundan dolayı çoğu kişi prim ve gün sayısını doldurmuş olsa dahi emeklilik hakkından faydalanamıyordu. Fakat yeni hayata geçirilen emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT ile prim ve gün sayısını dolduran herkes emeklilik hakkına erişti. Bunun yanında prim sayısını dolduramayan kişiler ise bu fırsattan yararlanamadı. Şimdi ise yeni karar ile eksik prim günü nedeniyle emekli olamayan kişiler için bir yapılandırmaya gidildi.

Emeklilikte yaşa takılanlar için Cumhurbaşkanı kararı ile yeniden yapılandırmaya gidildi. Bu yapılandırma sayesinde prim ve gün sayısını doldurmamış kişiler için bir başvuru açıldı. Açılan bu başvurunun ardından ilk taksit ödeme süreleri de uzatıldı. Belirlenen kanun hükmünden yararlanmak için öngörülmüş olan süreler de bu kişiler için ertelendi. Bu kanundan yararlanmak için vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, belediyeler ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kuruluşlara giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.

İlk taksit tarihi de belli oldu

Emekli olmak için prim ve gün sayısı yeterli olmayan kişiler yeni düzenlemeden faydalanarak gerekli taksitlerini bitirerek EYT imkanından faydalanabilecek. Bu yeni kanun ile taksit süreleri de uzatıldı. Yeni taksitlere ilişkin yapılan açıklamalarda ilk taksit için tarih de belli oldu. Bu yasa değişikliğinden faydalanmak isteyen ve emekli olmak isteyen kişiler ilk taksit 31 Temmuz 2023 tarihinde yapılacak. Bunun yanında yapılandırılan borçların peşin ödemek isteyen kişiler için enflasyon farklarının %90 da silinecek.