FED Başkanı Powell'ın açıklaması altında beklentiyi değiştirdi! Analistler Türkiye'yi işaret etti!

FED Başkanı Powell'ın açıklaması altında beklentiyi değiştirdi! Analistler Türkiye'yi işaret etti!

FED Başkanı Jerome Powell’ın şahin tonlu açıklamalarının ardından gözler altın piyasasına çevrildi. Analistlerin Türkiye’yi işaret etmesi kafaları karıştırdı. İşte ayrıntılar…

Geçtiğimiz senenin başından bu yana enflasyon ile mücadele kapsamında sıkı para politikalarını devreye alan ve arka arkaya faiz artırımı kararlarını açıklayan Amerika Merkez Bankası, küresel piyasalara yön veren kararları sebebi ile yakın takip altına alındı. Geçtiğimiz ya da faiz artırımına giden FED, piyasaları bir anda karıştırdı. Bir süredir sıkışık bir bant aralığında işlem gören döviz kurlarının ve altın fiyatlarının bu ay nasıl değişeceği merak edilirken FED Başkanı Jerome Powell’ın son konuşması kafaları karıştırdı.

Geçtiğimiz günlerde senatoda konuşma yapan FED Başkanı Jerome Powell, faiz beklentilerini kökünden değiştirdi. Bu ay FED’in daha düşük bir faiz artırımına gitmesi beklenirken Powell’ın yine şahinden tondan açıklamalarda bulunması beklentileri alt üst etti. Analistler faiz beklentilerini en fazla yüzde 6 olarak belirlemişken Powell’ın konuşması ile birlikte gözler yeni tahminlere çevrildi.

Powell’ın konuşmasının ardından hem döviz kurlarında hem de altın fiyatlarında hareketlilik gözlendi. Brent petrolde ise senelik tahminler aşağı yönlü olarak revize edildi. Bu durum yatırımcıların kafalarını karıştırmaya devam ederken analistlerin altın tahminleri gündeme bomba gibi düştü.

KONUŞMANIN ARDINDAN PİYASAYI DEĞERLENDİRDİLER!

fed-baskani-powellin-aciklamasi-altinda-beklentiyi-degistirdi-analistler-turkiyeyi-isaret-etti.png

Powell’ın şahin tonlu açıklamalarının ardından altın piyasasını değerlendiren analistler, beklentilerine ilişkin önemli ipuçları verdi. Singapur merkezli GoldSilver Central bayinin genel müdürü Brian Lan, altın piyasasının sessizleştiğini ifade etti. Faiz beklentisinin artmasına işaret eden Lan, piyasanın FED’in nereye gideceğini sindirmeye çalıştığını belirtti.

Bu ay FED’in faiz kararının 50 baz puanlık artış yönünde olacağı tahmin edilirken OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, altın traderlarının herhangi bir pozisyona almadan önce bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam raporunu beklediklerini ifade etti.

TÜRKİYE VE ÇİN’İ İŞARET ETTİ!

Kinesis Money’de piyasa analisti olarak görev alan Rupert Rowling de altın piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rowling, şu açıklamada bulundu: “Bin 800 dolar seviyesi altın için önemli bir eşik olacak. Geçtiğimiz yıl boyunca başta Türkiye ve Çin olmak üzere merkez bankalarının alım güçleri oldukça arttı. Bu düşük seviyelerde de destek çok güçlü olmaya devam ediyor.”