Haftanın ilk zam yağmuru başladı! Otomobil ve cep telefonlarına, gıda ürünlerine peş peşe zamlar geliyor

Haftanın ilk zam yağmuru başladı! Otomobil ve cep telefonlarına, gıda ürünlerine peş peşe zamlar geliyor

Türk Lirası hızlı bir şekilde değer kaybediyor. Zam yağmurları döviz kur artışları ile başladı. Akaryakıt, enerji gibi ürünler başta olmak üzere bunların hepsinde bir zam furyası yakalayacağız. İğneden ipliğe her şeye zam gelecek.

Seçim sonrası döviz kurundaki ralli etkisini fiyat artışlarıyla gösteriyor. Otomobil fiyatları, cep telefonları, gıda maddeleri zamlanırken, motorine de 1 TL 36 kuruş zam geldi. Bugün akaryakıta gelen zam maalesef ki geçtiğimiz 1-2 günkü kur artışını yansıtıyor. Bundan sonraki günlerde gelecek zamanlarda bugünkü artışı ve bundan sonraki artışları yansıtacak.

An itibari ile ABD dolar kuru bankalarda 24,3084 TL, Euro 26,0058 TL, gram altın ise 1.516,047 TL oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim öncesi ‘’enflasyonu düşüreceğiz, hayat pahalılığını ortadan kaldıracağız’’ dedi ama döviz kurundaki tırmanış özellikle enerji, akaryakıt ve ham madde konusunda dışa bağımlı olan Türkiye'de her kalemde zam demek, enflasyonun artması demek. Konuya ilişkin İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta ‘’Enflasyon hızla yükselecek. Yüksek bir enflasyonun nerede duracağını bilmiyoruz.’’ Dedi.

Tütün ürünleri, şeker, çay gibi ürünlerde artışları hemen göreceğiz. Dolar kurunun bu denli yükselmesi ile birlikte; çarşı pazarda hem bütün fiyatların bundan etkilenmesiyle hem de zincirleme enflasyon beklentilerinin yukarı çıkmasıyla beraber bir artış göreceğiz. Enflasyonda aslında şu anda gördüğümüz 30’lu seviyelerin üstüne gideceğimiz, 50’li seviyelere gideceğimiz dönemin bizi beklediğini gösteriyor.

Erhan Usta ‘’Enflasyon artınca ne olacak? Bütçenin faiz yükü artacak. Aşırı yükselen bütçe açığını finanse edeyim diye bu sefer tekrar zam furyası gelecek. Bu bir kısır döngüdür’’ dedi.

Kur koruma mevduat 120 milyar doların üzerinde bir rakama geldi. 19,75 ile 19,80 arasında dolar kuru vardı. Bugün gelmiş olduğumuz seviye 24’ler civarında. Vadeler gelmeye başladığı zaman 4 liralık ekstra bir Merkez Bankası’nın mevduat sahiplerine garanti vermiş olduğu bir miktarı ödemesi lazım ve bu da 300 milyar TL’den az olmayacak.

Döviz kurundaki tırmanış kur korumalı mevduat sisteminin hazineye yükünü katlayacak. Döviz garantili otoyol köprü havalimanları için müteahhit firmalara ödenen para artacak. Bütçe açığımızı kapatmak için vergi artışları yine vatandaşın cebinden alınacak. Yapılacak olan maaş zamlarını da yapılacak vergi artışları, vatandaşın cebinden alınacak. Maliyet yansıması vatandaşın cebine yakıcı bir etki olarak gelecek. Kurdaki artış etiketlerindeki fiyatların da artması enflasyonun tırmanması anlamına geliyor. Bu da işçinin, memurun, emeklinin alım gücünün daha da düşmesi demek.