Hasar tespit çalışmaları hız kazandı! Sorgulamalar e-devletten yapılacak!

Hasar tespit çalışmaları hız kazandı! Sorgulamalar e-devletten yapılacak!

On şehrimizde etkili olan Kahramanmaraş depreminin ardından bölgelerde hasar tespit çalışmaları da yapılmaya başladı. Binası hasar alan vatandaşlar, depremin dokuzuncu gününde hala evlerine girmeye korkuyor.

6 Şubat tarihinde meydana gelen büyük Kahramanmaraş depremi nedeni ile Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Adana, Hatay, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman gibi on ilimizde büyük yıkımlar meydana geldi. Binlerce bina yıkılırken, birçok bina da deprem nedeni ile hasar aldı.

Deprem nedeni ile dışarıda kalan vatandaşlar, evlerindeki hasarlardan dolayı sokakta kalmaya devam ediyor. Deprem bölgelerindeki hasar tespit çalışmaları ise, hız kazanarak devam ediyor.

BAKAN KURUM AÇIKLADI

gaziantep-buyuksehir-e-devlet-hasar-tespit-sonuclari-icin-masalar-kurdu.jpg

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum meydana gelen deprem nedeni ile hasar alan binalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan açıklamalarda şu cümleler yer aldı; ‘’Türkiye genelinde (Kahramanmaraş merkezli depremler) 12 bin 141 ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. 10 ilimizde eş zamanlı olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlatmış olacağız.’’ Yapılan açıklamada vatandaşların hasar tespit sorgulamalarını e-devlete ait ‘https://hasartespit.csb.gov.tr/#!/’ adresinden yapılabileceği de ifade edildi.

AĞIR HASARLI BİNA

Yapılan hasar tespit çalışmalarında ağır hasarlı olarak tanımlanan binalar; taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının ya da ayrılmaların olduğu binalardır. Ağır hasarlı olarak tespit edilen binalar onarılamaz durumdadır. Orta hasarlı olarak belirlenen binalar, binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Orta hasarlı yapıda azalma yapı onarılmadan ya da güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir. Az hasarlı binalar ise, deprem neden ile sıva ya da boya çatlaklarının meydana gelmesi ile ince çatlakların gözlemlendiği binalardır.