Hesaplar yapıldı! Enkaz kaldırma maliyeti 12 milyar TL'yi aşacak!

Hesaplar yapıldı! Enkaz kaldırma maliyeti 12 milyar TL'yi aşacak!

10 ilde ciddi yıkımlara sebep olan deprem felaketlerinin ardından enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken yalnızca enkaz çalışmalarının dahi yüksek bir maliyete sebep olacağı tahmin ediliyor.

11 ili etkileyen başta Kahramanmaraş ili olmak üzere toplamda 10 ilde ise ciddi yıkımlara sebep olan deprem felaketlerinin geride bıraktıkları onarılmaya çalışılıyor. Bu kapsamda ilgili bölgelerde bulunan binlerce enkazın altında arama kurtarma çalışmaları ve enkaz kaldırma faaliyetleri devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da depremden etkilenen binaları tespit etmeye çalışıyor.

Felaketin meydana gelmesinin ardından sahaya inen bakanlık ekipleri, deprem bölgelerinde bulunan binaların hasar oranlarını tespit edebilmek amacı ile çalışmalar yürütmeye devam ediyorlar. Bu kapsamda açıklanan son raporda 387 bin 410 adet binan incelendiğini belirten yetkililer, bazı binaların yıkılmasına karar verdiklerini açıkladı. Yıkım emri verilen binalara ilişkin çalışmalar devam ederken enkaz kaldırma maliyetlerine ilişkin yapılan hesap dudak uçuklattı.

50 BİNİ AŞKIN BİNA AĞIR HASARLI!

hesaplar-yapildi-enkaz-kaldirma-maliyeti-12-milyar-tlyi-asacak.png

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen hasar tespit çalışmalarına göre şu ana kadar toplamda 387 bin 410 bina ekipler tarafından incelendi. İnceleme sonucunda 180 bin 355 binanın depremden etkilenmediği, 99 bin 300 binanın hasarlı olduğu, 11 bin 114 binada orta derecede hasar meydana geldiği açıklandı. 50 bin 576 binada ise ağır hasar meydana geldiği, bazılarının ise yıkık durumda olduğu bildirildi.

ENKAZ KALDIRMA HESAPLARI ORTAYA KONDU!

Ekonomi’den Leyla İlhan tarafından yapılan habere göre bir binada yürütülecek olan enkaz kaldırma çalışmalarının maliyeti 250 bin TL. 50 bin 576 binada için yapılan hesaba göre ise enkaz kaldırma çalışmalarının toplam maliyeti 12,6 milyar TL olacak.

Enkaz kaldırma çalışmalarına yönelik önemli bilgiler veren Yıkım Müteahhitleri Uzmanı Mehmet Ali Bulut, her bir bina enkazının kaldırılması için ortalama olarak 1 aylık bir süreye ihtiyaç olduğunu ifade etti. Türkiye’de toplam firma sayısının 2 bine yakın olduğunu ve ilgili firmaların bazılarında yıkım müteahhitliği belgesinin bulunmadığını ifade eden Bulut, tüm firmaların bu süreçte görevlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Bulut, her bir enkazın başına 2 iş makinesi ve 8 personelin getirtilmesi gerektiğini de vurguladı.