İhtiyaç kredileri çekecekler dikkat! Merkez Bankası yeni kararını açıkladı: 70 bin TL altında…

İhtiyaç kredileri çekecekler dikkat! Merkez Bankası yeni kararını açıkladı: 70 bin TL altında…

Merkez Bankası’nın yeni faiz kararı ihtiyaç kredisi çekmek isteyenleri yakından ilgilendiriyor. Bankanın kararındaki 70 bin TL detayı nedir? Merkez Bankası hangi kararı aldı?

Merkez Bankası ihtiyaç kredileri ile ilgili önemli bir karar daha aldı. Merkez Bankası, bankalara hitaben yazdığı bir yazıyla tüketici kredilerindeki örtülü faiz indiriminde değişikliğe gittiğini duyurdu. Bu indirim değişikliği ne anlama geliyor? İhtiyaç kredisi çekenler bundan ne ölçüde etkilenecek? Tüm soruların yanıtlarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

MERKEZ BANKASININ YENİ KARARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz günlerde tüketici kredilerine ilişkin bir açıklama yaptı. TCMB, piyasayı düzene sokmak amacıyla ihtiyaç kredileri için zımni üst limit belirledi. Yani 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredilerinde teminat istenmeyecek. Ayrıca deprem bölgesi ve bir miktar SGK borcu olanlar da bu yeni talimat uygulamasından muaf tutulacak.

TCMB'nin bu kararı, tüketicileri korumayı ve aşırı borç yükü altına girmemelerini sağlamayı amaçlamaktadır. TCMB, teminatsız olarak kullandırılabilecek tüketici kredilerine limit getirerek sorumlu kredilendirme uygulamalarını teşvik etmektedir. Bu hamle aynı zamanda tüketicilerin mali refahları için ciddi sonuçlar doğurabilecek bir borç tuzağına düşmelerini de önlemeye yardımcı olacaktır.

İHTİYAÇ KREDİLERİ BU DURUMDAN NASIL ETKİLENECEK?

ihtiyac-kredileri-cekecekler-dikkat-merkez-bankasi-yeni-kararini-acikladi-70-bin-tl-altinda-2.jpg

Son değişiklikle, taşıt ve konut kredileri hariç ihtiyaç kredileri için MK tarafından karşılanmayacak azami aylık faiz oranı %1,37'dir. Yıllık %16,56 basit faize tekabül eden bu seviyeyi aşan kredi faiz oranlarında bankaların elinde menkul kıymet bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. Şu anda bankalar ihtiyaç kredileri için aylık %1,55 ile %2 arasında değişen faiz oranları uygulamaktadır.

Mevzuata uygunluğu sağlamak için bankalar, belirlenen limitin üzerinde faiz oranları ile kredi verirken belirli bir güvenlik seviyesini korumak zorundadır. Bu önlem, tüketicileri aşırı faiz oranlarından korumak ve sorumlu borç verme uygulamalarını teşvik etmek için uygulanmaktadır.

Merkez Bankası, daha evvel de kredi faizlerini kendi belirlediği politika faizine yaklaştırmak için ticari kredilere faiz sınırı eklemiş, bundan fazla kullandırılacak olan krediler için menkul kıymetlerde saklama sorumluluğu getirmişti.