İşe alım mülakatlarında bu tüyoyu mutlaka deneyin!

İşe alım mülakatlarında bu tüyoyu mutlaka deneyin!

İşe alım mülakatlarında nelerin dikkat edildiğini araştıran uzmanlar, bir araştırmanın sonucunu paylaştı. Toronto Üniversitesi’nde yapılan araştırmaların sonuçları dikkat çekti. İşte o araştırma…

İşsizliğin her geçen gün artmaya başladığı dünyada, bir yandan da mülakatların tipi ve nitelikleri de değişmeye başladı. Önceden kesinlikle yüz yüze yapılan mülakatlar için şimdilerde online ortamlar da tercih edilir hale geldi. Ancak işverenlerin kriterleri, hala değişmedi. Çalışma arkadaşlarını seçerken insan kaynaklarının dikkat ettiği sabit birkaç kriter varken; Toronto Üniversitesi, bu kriterlere bir yenisini daha ekledi.

İşe alım mülakatlarında özgüvenli ve kararlı duruşun ne kadar önemli olduğu her zaman bilinse de bilinmeyen bir diğer konu ise, yüz şeklimizin ya da mimiklerimizin karşı tarafa tahmin ettiğimizden çok daha fazla bilgi veriyor olması. Bunun üzerine bir araştırma yapan Toronto Üniversitesi, LinkedIn isimli kariyer platformu üzerinden gülen adaylar ile gülmeyen adayları çalışmaya dahil ettiği bir araştırma gerçekleştirdi. Sonuçlar ise, oldukça ilginç çıktı. İşte araştırmanın sonuçları…

ARAŞTIRMA 280 KİŞİ İLE YAPILDI

ise-alim-mulakatlarinda-bu-tuyoyu-mutlaka-deneyin-2.jpg

Toronto Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği son araştırma kapsamında araştırmacılar, 280 çalışan kişiyle bir araya geldi. Profesyonel olan bu kişiler, LinkedIn sitesinde Toronto Üniversitesi’nin seçtiği kişilerin fotoğraflarını değerlendirdi. 1’den 7’ye kadar kişilerin fotoğraflarını puanlayan uzmanlar, Toronto Üniversitesi’nin araştırma ekibinin ölçek kriterlerine göre ‘işe alınabilirlik’ notunu kişilere verdi. Toronto Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği araştırma sonucunda gülümseyen adaylar 5,11 puan alırken; gülümsemeyen adayların ortalaması 4,99’da kaldı. Bu da gülümsemenin işe alım kriterlerinden biri olabileceğini akıllara getirdi.

SAHTE BİR GÜLÜMSEME BİLE ETKİLİ

Uzmanlar, araştırmaların ikinci ayağında 146 kişiye daha profil inceletti ve kişilerin fotoğraflarına bakarak, işe alım sürecine ilişkin ‘evet’ ya da ‘hayır’ demelerini istedi. Mülakata çağırıp çağırmayacakları sorusuna ‘evet’ ya da ‘hayır diyen 146 kişi de tercihini çoğunlukla gülümseyenlerden yana kullandı. Toronto Üniversitesi’nden çalışma lideri Sabrina Chan ise, araştırma sonucuna ilişkin şunları söyledi:

“Güler yüzlü katılımcıların daha işe alınabilir olduğunu gördük. Gülümsemek sizi daha çekici yapar, iyi niyet ve güven gösterir. İlk izlenimler çok önemlidir ve araştırmalar, insanların mutlu yüzler için daha güçlü anıları olduğunu gösteriyor. Eğer aşırıya kaçmazsanız sahte bir gülümseme yardımcı olabilir.”