İslam dünyası Dijital Bayram’a mahkum

İslam dünyası Dijital Bayram’a mahkum

İnsanlığı tehdit eden covid-19 salgınını önlemeye yönelik tedbirler kapsamında İslam dünyası bu Ramazan’dan sonra Bayramı da hüzünle ve DİJİTAL ESARETTE kutluyor.

Çin’in Wuhan bölgesinden bütün dünyaya yayılan ve milyonlarca bulaşla insanlığı tehdit haline dönüşen yeni tip coronavirüs Covid-19 salgınından korunmak için alınan tedbirler kapsamında İslam dünyası, ilk kez Ramazan’dan sonra Ramazan Bayramını da hüzünlü bir şekilde evinde kutluyor.

Virüsün en kolay bulaşım yolu olan teması önlemek için uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle sadece hanelerde kutlanabilen Ramazan Bayramı adeta dijital esarete teslim oldu.

Aileleri birbirinden koparan, akrabaların dost ve arkadaşların kavuşmasını engelleyen virüs salgını nedeniyle, Ramazan Bayramı kutlamaları da mobil iletişim cihazları üzerinden yapılarak dijital dünyaya hapsoldu.

Müslümanlar, Ramazan’ın bir arada olma duygusundan sonra kucaklaşarak Bayram kutlama ve Bayram Namazını milyonlarca Müslümanın saf tuttuğu camilerde kılma mutluluğundan mahrum kalırken, belli merkezlerden okunan Bayram Namazı hutbesini televizyonlardan dinleyerek burukluğu bir nebze de olsa gidermeye çalıştı.

Bazı ülkelerde ibadethaneler açılmasına karşın namazın önemli kaidelerinden biri olan sıkı saf tutma yerine güvenli mesafe kuralı uygulandı.

İnsanlık, İslam Dünyası, 2020’nin Ramazan ayından sonra Ramazan Bayramını da dijital esaret altında buruk bir şekilde kutluyor.