İstanbul Kız Kulesi’ne yeni yılda kavuşuyor!

İstanbul Kız Kulesi’ne yeni yılda kavuşuyor!

Boğazın gözde yapıları arasında ilk akla gelen isim olan Kız Kulesinde restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından verilen bilgiye göre Kız Kulesi yeni yılda ziyarete açılacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl yapımına başlanan Kız Kulesi restorasyon çalışmalarında sona gelindi! Uluslararası restorasyon ilkeleri ve oluşturulan bir bilim kurulu rehberliğinde başlanan çalışmalar şiddetli tartışmalara yol açmış, restorasyon sırasında çekilen bir fotoğrafta Kız Kulesinin yerinde olmadığı sosyal medyada epey ses getirmişti.

Titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, II. Mahmut dönemindeki ahşap kubbesinin yeniden yapılarak yerine konulması ardından çalışmaların tamamlanacağı bilgisini paylaştı. Bakan Ersoy ile birlikte yerinde yapılan incelemelerde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ile Mimar Han Tümertekin de bulundu.

KIZ KULESİ RESTORASYONU YENİ YILDA TAMAMLANACAK

stanbul-kiz-kulesine-yeni-yilda-kavusuyor-2.jpg

Kız Kulesinde devam eden restorasyon çalışmalarını yakından takip eden Bakan Ersoy, tamamlanması ile çalışmaların sonlanacağı ahşap kubbenin yeniden yapımı ve yapıda gerçekleştirilen diğer çalışmaları yakından izledi. İnceleme sırasında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ile Mimar Han Tümertekin’de yerinden bilgiler alan Bakan Ersoy, yüzlerce yıldır ayakta duran bu yapının restorasyonunda sona gelindiğini belirtti.

Kız Kulesinin restorasyonu ahşap kubbenin imal edilerek yerine konulması ardından tamamlanacak. Gelecek yıl tamamlanması öngörülen restorasyon çalışmaları ardından Kız Kulesinin 2023 yılında yeniden açılacağı söylendi. Bakan Ersoy ayrıca, bu tarihi yapının restorasyonun tamamlanması ardından müze olacağını da bir kez daha açıklamalarına ekledi.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI ELEŞTİRİLMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl başlanan Kız Kulesi restorasyon çalışmaları büyük eleştiri almıştı. İstanbul’da gerçekleştirilen bir dizi restorasyon çalışmasının aslına uygun yapılmaması gerekçesi ile Boğazın simge yapısının da benzer bir kaderle karşılaşacağını düşünen pek çok kişi, endişe ile çalışmalara ilişkin gündemi takibe almıştı.

Sosyal medyada restorasyona ilişkin bir fotoğraf paylaşılmış ve paylaşılan bu fotoğraf büyük ses getirmişti. Fotoğrafta Kız Kulesinin görülmemesi şaşkınlık yaratırken, karşı karşıya kalınan bu manzaranın uygulanan restorasyon tekniği ile ilgili olduğu ifade edilerek kamuoyu bilgilendirilmişti.