İstanbul’un o dört ilçesine dikkat, bakanlık taşıma kararı aldı!

İstanbul’un o dört ilçesine dikkat, bakanlık taşıma kararı aldı!

Meydana gelen Kahramanmaraş depreminin ardından İstanbul için hazırlıklar başladı. Devam eden İstanbul’daki deprem önlem çalışmaları kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan açıklama geldi.

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremin ardından tüm uzmanların gözü, Marmara’da beklenen depreme döndü. 1999 yılında gerçekleşen Gölcük depreminin ardından İstanbul’u da etkilemesi beklenen 7’nin üzerinde bir depremi Marmara’da beklediklerini bildiren uzmanlar, siyasiler ve bürokratları önlem almaya davet etmişti. İstanbul’da halihazırda olan deprem önlemleri, Kahramanmaraş depreminden sonra hız kazandı.

Deprem çalıştayı gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz hafta kapsamlı bir deprem hazırlığından bahsetmişti. Bu kez Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul ve çevresi için alınacak önlemleri anlattı. İstanbul’da 1,5 milyon konut için alınan ‘taşıma’ kararını duyuran Bakan Kurum, “1,5 milyon konutun 500 bini Anadolu yakasında belirlediğimiz rezerv alanlara, 500 bini Avrupa yakasında belirlediğimiz rezerv alana, 500 binini de olduğu yere yapacağız” açıklamasını yaptı. Bakan Kurum, sürece ilişkin detaylı bilgi de verdi. İşte detaylar…

“SEFERBERLİK ANLAYIŞIYLA YAPACAĞIZ”

Açıklamaları kapsamında yapılacak olan büyük kentsel dönüşüme ilişkin bilgi veren Bakan Kurum, “Esenler’deki rezerv alanımızın hemen kuzeyindeki askeri alanı biz Millî Savunma Bakanlığımızla konuştuk, mesela orası bir rezerv alanımız olacak. Büyük bir alan var, Başakşehir’in yanında. Yani en az oraya da 70-80 bin konutun sığabileceği bir alan. Hemen o Esenler’deki askeri alanın kuzeyini mesela bir rezerv alan olarak kullanacağız. Konut yapacağız” diye konuştu. Ardından Bağcılar, Sultangazi ve Başakşehir hakkında bilgi veren Bakan Kurum, şu açıklamaları gerçekleştirdi:

“Hemen yanında Bağcılar Sultangazi ve Başakşehir var. Oralardaki ev sayısını, konut sayısını azaltacağız. Azalan yerlere de sosyal donatı, park, toplanma alanı yapacağız. Orada vatandaşımızın medeni bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi adına ihtiyaç olan neyse onu yapacağız. Hem binanızı güçlendirmek zorundasınız, hem de o donatıları insanınıza sunmak zorundasınız. Ve bu anlayışla, inşallah seferberlik anlayışıyla yapacağız.”

“VATANDAŞIMIZ SÜRECİN İÇİNDE OLACAK”

istanbulun-o-dort-ilcesine-dikkat-bakanlik-tasima-karari-aldi-2.jpg

Açıklamalarına kentsel dönüşüm planının süresine ilişkin bilgilendirme ile devam eden Bakan Kurum, “Şimdi biz önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu süreci tamamlamak istiyoruz. Bu kolay bir süreç değil, zor bir süreç, ama biz rezerv alanlarımızı bitirdikten sonra etap-etap da konutları bitire bitire vatandaşlarımızı bu alanlara taşıyacağız. Nasıl burada bir yıllık bir hedef koyduk, bir yıl içerisinde etap-etap taşıyacağız dedik, burada da bitireceğiz” Ardından örnekler veren Bakan Kurum, açıklamalarını şu şekilde sonlandırdı:

“Mesela biz Fatih’e Fatih Belediye Başkanımızla eski TOKİ Başkanımız orada ne yaptık, mesela Kayaşehir’de bitirdiğimiz dairelerden verdik. Esenler’de şu an biz rezerv olarak ürettiğimiz bin konutu ilk etapta ilçelerimize verdik. O ilçelerde boşalttığımız yere ne yaptık biliyor musunuz? Otopark yaptık, üstüne meydan yaptık, yeşil alan yaptık ve bunu Gaziantep’te de yaptık. Bütün şehirlerimizde de hep birlikte yapacağız, yani vatandaşımız da bu sürecin içinde olacak, devletimiz de bu sürecin içinde olacak ve hep birlikte bu süreci yönetmek zorundayız.”