Kademeli emeklilik geliyor! Bu tarihten sonra sigortalı olanlar dikkat!
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ‘’8 Eylül 1999 tarihi sonrası sigortalı olanlara kademeli emeklilik gelecek. EYT’de de tüm eksikler giderilecek.’’ Dedi. Konunun tüm detaylarına dair bilgiler paylaştı;
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun bugün Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmelere dair bir takım bilgiler paylaştı. 8 Eylül 1999 yılında sigortalı olanlarla 9 Eylül 1999 yılında sigortalı olanlar arasında 17 yıllık gibi bir fark olduğuna dikkat çeken Erdursun, bu adaletsizliğin önüne geçmek adına kademeli emeklilik geleceğinin müjdesini verdi. Konuya ilişkin SÖZCÜ TV’de yaptığı açıklamalarda şu bilgileri paylaştı;
Şimdi sosyal güvenlik ve çalışma hayatı konularında biliyorsunuz gündem son derece yoğun. Beklenti içinde olan çok kişi var. Emekli olacaklar var, emekli olanlar var, EYT’liler var, eksik günü olanlar var. Bir de 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar var. 8 Eylül 1999 tarihinde emekli olan bir kişiyle 9 Eylül 1999 arasında emekli olan kişi arasında 17 yıllık bir fark var. Burada da bir adaletsizlik var.
EYT Yasası Sonrası Kademeli Emeklilik Düzenlemesi
EYT yasası çıktıktan sonra kademeli emeklilik bekleyenler var. En azından yaşta bir kademe gelsin ve adaletsizlik en azından düzeltilsin diye beklenti içinde olanların sayısı bir hayli fazla. Şimdi seçimlere 2 gün var Sayın Kemal Kılıçdaroğlu gerçekten de çok yoğun bir süreçte. Seçime 2 gün kala çalışmalarına devam ediyor ve bu süreç içerisinde sayın genel başkan kendisi beni aradı, ben çok mutlu oldum. Yani çalışma hayatı açısından, çalışanlar açısından son derece önemli.
Kılıçdaroğlu bana ‘’seçime 2 gün var ama daha neler yapabiliriz? Nasıl eksikler var? Hangi konuda nasıl bir çalışma yaparız?’’ diye sordu. Ya bunları düşünmesi bile aslında beni çok umutlandırdı ve çok mutlu etti. Ben de bilgilerimi paylaştım kendisiyle. Kendisi zaten olayı biliyor. Hangi konuda ne gibi eksikleri, ne şekilde tamamlayacağız gibi konularının hepsine hakim. Çünkü ben bu konuyla ilgili raporlar da hazırlıyorum. Sürekli kendisine ve de bu konuyla ilgili işte ‘’Özgür neler yapacağız’’ dedi. ‘’Şu şu konuları biz düşünüyoruz. Bunun dışında eksik bir şey var mı? Sen ne dersin?’’ dedi.
8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorlı olanlara kademeli emeklilik
İşte biz de fikirlerimizi de beyan ettik ve hem fikiriz. Yani 8 Eylül 99’dan sonra sigortalı olanlara kademeli bir emeklilik geleceğini Sayın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nunkendisi açıklayacaktır. ‘’EYT ile ilgili de eksikler var biliyorum’’ dedi. Onlar da çözülmedi. AK Parti hükümeti EYT konularında birçok sorunu çözemedi. Ama bu konuyla ilgili de çalışmalar zaten tamamlanmış durumda.
Biz EYT yasasından önce de bu konuyu çok gündeme getirmiştik. Kemal Beyle bizzat ben kendim görüşmüştüm. Nelerin ne şekilde yapılması gerektiğiyle ilgili dosyaları sunmuştum. EYT yasasında ki birçok eksikliği dışında ‘’şu da olmalı, şöyle de yapmalıyız’’ dedi. Bu nedenle konuya çok hakim. Zaten çalışma hayatını çok iyi biliyor.
AK Parti İktidarı Bunu Yapmayacağını Açıkladı
Sosyal güvenlik sistemini çok iyi bilen bir kişi ve bu konuyla ilgili de umarım seçimden sonra muvaffak olur ve bu söylediklerini yapar. Çünkü şu anki AK Parti hükümeti ‘’ben bunu yapmayacağım’’ diyor. Dün çalışma bakanı başka bir televizyon kanalındaki o kişiler için yani 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanlara ‘’biz bir şey vermeyeceğiz’’ diyor. ‘’EYT’yi zaten çözdük, bu işler bizim için kapanmıştır, bitmiştir’’ diyor.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu konuyu dillendirmesi ve vaatleri arasında sıralamasını çok önemli buluyorum. Zira bakın; daha 2012 yılında en düşük memur maaşı bir asgari ücretin 2,5 katıydı. Kemal Kılıçdaroğlu bunu kendi vaatleri arasına alınca Erdoğan’da 14 Mayıs seçimleri öncesinde çıkıp en düşük memur maaşının 22 bin Liraya çıkacağını söyledi. E, daha önce niye yapmadın? Kılıçdaroğlu söyleyince mi yaptın? O yüzden bu konunun gündeme getirilmesinin, iktidar kanadını da harekete geçireceğine inanıyorum. Ki, bu kademeli emeklilik konusunda da aynı tavırdayım.
Vedat Bilgin çıkıp ‘’EYT konusunda artık yapacak bir şeyimiz yoktur’’ diyor ama zamanında Başbakan olan Binali Yıldırım’da; Kılıçdaroğlu emeklilere bayram ikramiyesi vereceğiz dediği zaman ‘’bana da verse bende CHP’ye oy veririm’’ demişti. Şimdi kendileri veriyor.
Bakın şu anda Kemal Kılıçdaroğlu emekli bayram ikramiyelerini 15.000 TL’ye çıkaracağız demesinden sonra 14 Mayıs seçimlerine 2 gün kala AK Parti hükümeti de harekete geçti ve bu konuda vatandaşların eğitimini Millet ittifakına yönlendirmemek için şimdi çıkıp 2 bin TL olan emekli bayram ikramiyelerini 8 bin 500 TL’ye çıkaracaklarını söylüyor. Yani o yüzden Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu kademeli emeklilik konusunda ki tavrının Erdoğan’ın da bakış aşısını değiştireceğine inanıyorum. Ama umulur ki Kılıçdaroğlu bu 28 Mayıs seçimlerinde muvaffak olur ve bu bir an önce, bu adaletsizliğin giderilmesi açısından bu kademeli emeklilik gelir’’ dedi.