Kredi çekmek isteyenler o tarihe kadar bekleyebilir!

Kredi çekmek isteyenler o tarihe kadar bekleyebilir!

Hem tüketici hem üretici kredilere ulaşamıyor. Vatandaş ne ticari ne konut ne taşıt ne de ihtiyaç kredisi çekebiliyor. Buna ilişkin tarih verildi ve kredi çekmek isteyenler o tarihe kadar bekleyebilir.

Tüketicinin, esnafın, sanayicinin kredi sıkıntısı sürüyor. Bankaların seçimden hemen önce kapanan kredi muslukları hâlâ açılmadı. Özellikle sanayici darda. Şartları döndürebilmek için kredi seçeneğine başvurmak istiyorlar ancak aldıkları yanıt genelde olumsuz. Peki, krediler ne zaman tekrar verilmeye başlar? İşte detaylar…

Bankaların neden kredi vermediklerine dair Ekonomi uzmanı Ozan Gündoğdu ‘’Kredi musluklarının açılmamasını birkaç tane sebebi var. Bunlardan bir tanesi; para piyasası. Çünkü piyasaya para pompaladığınız zaman dövizi yukarı çıkaracağından endişe ediyor. Ekonomideki kısa vadede oluşacak belirsizlikler nedeniyle, dağıttığı kredinin geri ödenemeyeceğinden korkuyor’’ yorumunu yaptı.

Merkez Bankası uzun süredir düşük faiz politikası sürdürüyordu. Yeni başkanla birlikte nasıl bir politika izleneceği merak konusu ama zaten merkez bankasının faizi piyasaya yansımıyor.

Politika faizi %8,5 iken tüketici kredileri en yüksek seviyesinde. İhtiyaç kredisi faiz oranları yıllık %35’den başlıyor, KOBİ kredisi ise %45’den başlıyor.

faiz-oranlari.jpg

Ne sanayici alabiliyor krediyi ne de yanında çalışan, ne de o çalışanın alışveriş yaptığı esnaf. Zincirin tüm halkaları kitlenmiş durumda. İhtiyaç ve KOBİ kredisinin yanı sıra; konut, otomobil hatta ticari araç kredisi bile vermiyor bankalar.

Buna ilişkin yorum yapan Gündoğdu ‘’tam da aslında bamteli burası. Normal şartlarda kredi mekanizması, yatırımlar artsın diye çalışır fakat Türkiye'de uzun süredir aslında borcun finansmanı için kredi mekanizması çalışıyor.’’ Dedi.

KREDİLER NE ZAMAN VERİLMEYE BAŞLAR?

Aylardır kredi almakta zorlanan tüketicinin de sanayicinin de bekleyecek durumu kalmadı. Bankalar ise kredi vermek için birkaç hafta sonrasını işaret ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de gelecek hafta banka genel müdürleriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Bu toplantıdan sonra bankaların yeniden kredi kullandırmaya başlayacağı umut ediliyor.

Eğer krediye erişim biraz daha zorlanırsa, sonuçları iş çıkarmalara kadar gidileceği belirtiliyor. Ki bu konuda birtakım açıklamalarda bulunun ekonomist Remzi Özdemir, en az 3 milyon kişinin işini kaybedebileceğini dillendirdi.