Kuraklık tehdidi büyüyor! Barajların güncel doluluk oranları şaşkınlık yarattı!

Kuraklık tehdidi büyüyor! Barajların güncel doluluk oranları şaşkınlık yarattı!

Aylardır mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ciddi bir kuraklığa sebep olmaya başladı. Bu noktada barajların doluluk seviyelerinin giderek azaldığı öğrenildi.

Senelerdir iklim krizine karşı uyarılarda bulunan ve hem yetkililer hem de vatandaşlar tarafından birtakım önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, kuraklık tehlikesinin bu yıl itibari ile başladığını ifade etti. Bu kapsamda ülkemizde de hemen hemen yaz aylarından bu yana sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği göze çarparken yetkililer yaklaşmakta olan kuraklık tehdidine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Son dönemlerde barajlardaki doluluk oranının ciddi derecede düşüşe geçtiğini ifade eden yetkililer, vatandaşları susuzluk tehdidi konusunda paniğe sürükledi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, başta İstanbul ve Ankara illeri olmak üzere birçok şehrinde çok şiddetli kuraklık tehlikesi altında olduğunu vurgu yaptı. Bu noktada barajların doluluk oranları merak edilmeye başlandı. Peki, 1 Mart 2023 tarih itibari ile barajlarda doluluk oranı nedir?

TOPLAM DOLULUK ORANI YÜZDE 35’E İNDİ!

İstanbul ve Ankara illeri başta olmak üzere birçok büyük şehirde ve diğer şehirlerde baraj doluluk oranlarının ciddi derecede düşüşe geçmiş olduğunu belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, vatandaşları oldukça endişelendirdi. Pandemi, deprem felaketi derken bir de su kıtlığı ile karşı karşıya gelen vatandaşlar, barajların doluluk oranlarını araştırmaya başladı.

1 Mart Çarşamba günü itibari ile İstanbul’daki barajların doluluk oranlarını açıklayan yetkili kurumlar, şehirde bulunan barajların toplam doluluk oranının yüzde 35,30 seviyelerine kadar gerilemiş olduğunu bildirdi.

İSTANBULDA’Kİ BARAJLARIN DOLULUK ORANLARI 1 MART 2023

kuraklik-tehdidi-buyuyor-barajlarin-guncel-doluluk-oranlari-saskinlik-yaratti-2.jpg

İstanbul’da bulunan barajların doluluk oranlarının giderek düştüğünü belirten yetkililer, söz konusu barajlar üzerinde bir araştırma yaptı. Yapılan araştırma sonucunda ilgili barajların 1 Mart Çarşamba günü itibari ile güncel doluluk oranları şu şekilde açıklandı:

  • Ömerli: Yüzde 51,01
  • Darlik: Yüzde 40
  • Elmalı: Yüzde 36,07
  • Terkos: Yüzde 32,28
  • Alibey: Yüzde 10,74
  • Büyükçekmece: Yüzde 31,78
  • Sazlıdere: Yüzde 33,33
  • Kazandere: Yüzde 2,93
  • Pabuçdere: Yüzde 7,17
  • Istrancalar: Yüzde 39,41